dilluns, 19 de febrer de 2018

CAMINANT PER LES FONTS DE CLARÀ


                                       Font d'en Quico     

Aquesta excursió que us presento avui pels voltants d'Argentona, és molt apte per fer amb canalla, doncs només té una llargada de 4,6 quilòmetres i un desnivell positiu de tan sols 50 metres. Per altra banda, és un itinerari molt entretingut doncs passarem per cinc fonts i malgrat que el paisatge tota l'estona és el característic d'un bosc de ribera, continuament anirem canviant de camí a corriol, de torrent a riera, de camí axaragallat, a camí fressat...

Per fer l'excursió he seguit les indicacions de la guia del Mapa Excursionista "Argentona i el seu entorn", editat per Alpina l'any 2006 i dotze anys més tard, hi ha nous corriols que eviten fer alguna marrada i escurcen una mica el recorregut.

Per tant, agafeu la motxilla amb l'esmorzar o el berenar i aneu amb la família a fer una caminadeta d'una hora i mitja o dues horetes.

L'ITINERARI. 


0,000Qm. 0,000Qm. Iniciem la sortida des de l’aparcament del Cementiri Nou d’Argentona. Caminem amunt per la pista que marxa paral.lela a la tanca del cementiri.

0,200Qm. 0,200Qm. Cruïlla de pistes. Continuem recte per la pista que marxa lleugerament ascendent.

0,050Qm. 0,250Qm. Desprès de passar un tram cimentat, arribem a la riera de Clarà. Continuem amunt per la riera, obviant els camins que ens menen a banda i banda.

0,850Qm. 1,100Qm. A la dreta trobem un trencall amb una boca d’incendis a la seva entrada. Nosaltres continuem amunt per la riera.

0,050Qm. 1,150Qm. Tombem a l’esquerra per un camí que s’endinsa en el bosc i només quinze metres més endavant, continuem a la dreta per un camí que segueix la línea eléctrica que passa per damunt els nostres caps.

0,200Qm. 1,350Qm. Arribem a la segona torre eléctrica i continuem a l’esquerra endinsant-nos en el bosc.

0,200Qm. 1,550Qm. Font del Gavatx. Dos murets de pedra disposats en angle recte acullen la font. La font amb broc d’alumini està construida entre els dos murets, sota una teulada de volta. L'aigua cauria en un bassal de pedra semi-circular de pedres situat per sota del nivell del terra. A banda i banda de la font hi ha un banc de pedra i una barana de fusta delimita l’espai. L'entorn és acollidor i ombrívol on destaca un bon exemplar de plataner. A mitjans de febrer de 2018 la font no raja. En el mur de la dreta hi ha una placa en memòria d'en Josep Vinyals.
Ara continuem amunt per aquest camí pel qual hem vingut.

0,200Qm. 1750Qm. Bifurcació. Continuem a l’esquerra.

0,025Qm. 1,775Qm. Camí que ens creua. Continuem a la dreta en sentit ascendent.

0,050Qm. 1,825Qm. Continuem a l’esquerra per un camí que en principi planeja i quinze metres més endavant, nosaltres continuem amunt i vint metres sobre nostre, ja tenim la Font del Castanyer.

Font del Castanyer. D’aquesta font sobta que estigui una mica alçada. El frontal és de pedra amb el broc d’alumini per on raja l’aigua. Desguassa directament a terra i l’aigua marxa muntanya avall. Dos murets de pedra, a banda i banda protegeixen la font. A més a més, a banda dreta hi ha un petit seient. Malgrat que la font està situada dins una pineda, a l’entrada del recinte de la font hi ha dos exemplars d’alzines. A mitjans de febrer de 2018, no raja.
Desfem els últims vint metres i continuem a la dreta pel camí més fressat que creua aquesta pineda.

0,200Qm. 2,025Qm. Pista que ens creua. Girem a la dreta en sentit lleugerament ascendent. En aquest tram, obviem els camins que ens menen a banda i banda.

0,350Qm. 2,375Qm. Bifurcació. Continuem recte i uns metres més enllà aquesta pista comença a baixar.

0,100Qm. 2,475Qm. Continuem a l’esquerra per un corriol que deixa a la dreta unes canyes.

0,070Qm. 2,545Qm. Font dels Castanyers d’en Cabot. Es tracta d'una petita font als peus d'un gran castanyer de diversos peus, envoltada d'alzines als vessants del torrent i de canyes a la llera del mateix. Hi ha una roca de granit de pedrera amb el rètol de la font i el càntir en baix relleu característic del Grup de Fonts d'Argentona. A mitjans de febrer de 2018, la font raja un fi rajolí.
Ara continuem pel camí que baixa pel torrent, paral.lel a la barana que delimita l’espai.

0,300Qm. 2,845Qm. Ens arriba un camí per la dreta que obviem. Nosaltres continuem avall.

0,150Qm. 2,995Qm. En un revolt, trobem a la dreta un corriol que marxa en sentit descendent.

0,100Qm. 3,095Qm. Corriol que ens creua. Continuem a l’esquerra en sentit descendent.

0,025Qm. 3,120Qm. Trobem un corriol a l’esquerra que baixa a la font d’en Quico.

0,020Qm. 3,140Qm. Font d’en Quico. La font té una paret de metre i mig d'alçada, tota de pedra, d'on brolla generosament l'aigua per un tub metàl·lic i cau en una pica d'obra rematada amb ciment. L’aigua desguassa per sota l’esplanada de la deu i va a parar a un torrent que hi ha uns metres més avall. A banda i banda de la font hi ha dos bancals de pedra. A la dreta de la font trobem un aflorament rocós de grans dimensions amb una taula de pedra. A mitjans de febrer de 2018 la font raja generosament.
Ara continuem pujant unes escales que hi ha darrera la font, per anar a parar a l’esplanada que hi ha davant la caseta d’en Quico. Una vegada som a dalt, tombem a l’esquerra.

0,070Qm. 3,210Qm. Bifurcació. Continuem pel que ens queda més a l’esquerra i mica a mica davalla i és més ample i fressat.

0,100Qm. 3,310Qm. Ens arriba un camí per la dreta. Nosaltres seguim recte  avall.

0,040Qm. 3,350Qm. Obviem un corriol que marxa a la dreta i continuem avall.

0,250Qm. 3,600Qm. Font del Roure. La font queda sota una teuladeta de troncs. L'aigua raja per una pedra que surt de la paret de la font i cau en una pica rodona de pedra situada arran de terra i desguassa en un torrent que hi ha a l’altra banda del camí. A ambdós costats de la font hi ha disposats dos bancals de pedra. A mitjans de febrer de 2018, la font degota.
Ara continuem avall pel camí que està una mica axaragallat. Uns metres més endavant, obviem un corriol que trobem a la dreta.

0,200Qm. 3,800Qm. Cruïlla. Continuem a la dreta per un camí que en principi és ple de xaragalls, però mica a mica es va tornant més fressat.

0,165Qm. 3,965Qm. Pista que ens creua. Continuem recte, avall.

0,500Qm. 4,465Qm. Riera de Clarà. Continuem a la dreta per la pista cimentada.

0,200Qm. 4,665Qm. Cementiri Nou d’Argentona. Inici i final de la sortida d’avui.

Per acostar-nos al Cementiri Nou d'Argentona, podem anar-hi en transport particular, o bé arribar-hi amb la línea de bus 551 de l'empresa Sagalés que uneix Mataró- Argentona- Dosrius i Canyamars.


Bona part de les descripcions de les fonts del Gavatx, dels Castanyers d’en Cabot, d’en Quico i del Roure, les he extret de la página web Encos

A la propera entrada parlarem de La Cabrilenca.