dimarts, 19 d’abril de 2016

16 RECOMANACIONS PER SANT JORDI

Falten pocs dies per Sant Jordi i per tant toca fer les recomanacions literàries d'enguany. Aquesta ja és la setena edició d'aquestes recomanacions i a la llista d'aquest 2016, hi trobareu llibres de fonts, guies excursionistes, llibres on la fotografia és la protagonista, novel.la, llegendes, un receptari...

Com sempre els llibres estan molt vinculats als temes sobre els quals hem escrit al blog i als territoris que hem trepitjat quan fem les excursions que publiquem.

La llista d'aquest any és la següent,

1.     La Cartoixa a Catalunya. Espiritualitat i senyoria. Ezequiel Gort Juanpere. Rafael Dalmau Editor. Novembre 2013.

           El 1415 va néixer la Cartoixa de Montalegre i per tant l’any passat es van                     cumplir 600 anys. Aquest petit llibre de nomès 81 pàgines, ens il.lustra d’una                 manera molt planera, sobre l’origen de les cartoixes a Catalunya, la seva història,          les seves vicissituds, les seves maneres de fer… tenint la cartoixa de Montalegre            un paper secundari, doncs la protagonista principal és la cartoixa d’Escaladei.

2.     La font Picant d’Argentona. Pep Padrós i Marfany. Ajuntament d’Argentona. Abril 2015.

      L'autor ens fa un retrat d'aquesta font, referent identitari de la vila d'Argentona des de finals del segle XVIII.
És ben coneguda, la relació que el poble té amb les aigües que hi brollen, prova en tenim amb les més de dues-centes fonts que hi han existit i les quals durant les últimes dècades moltes han sigut arranjades pel Grup de Fonts d'Argentona.
 En Pep Padrós, ha fet un treball de recerca i d'investigació detallant amb cura tots els esdeveniments que han passat al voltant de la font aquests últims 230 anys.

3.     A ritme del temps. Josep María Espinàs. Editorial La Campana. Febrer 2015.

Ara que té 88 anys, el 88è llibre de l’Espinàs no són unes memòries sinó  les 'notes d'una vida'. Un seguit d'observacions i d'opinions sobre coses viscudes directament o molt properes que l'autor ha escrit sense un pla previ tot i que en l'ordenació final dels textos és molt evident la intenció cronològica.
Comença, doncs, remetent-se a imatges de la infantesa i va avançant pels ressons de la guerra, els balls de joventut --per si algú no ho sabia, en aquest llibre Josep M. Espinàs es defineix com un gran aficionat a ballar--, el servei militar, la feina d'advocat, els primers intents d'escriptura, la màquina Olivetti, els viatges a peu i els més convencionals, la seva pèssima memòria pels noms... fins arribar al present dominat per la vellesa i la tristesa pels amics que ja no hi són. És a dir, per les referències a la mort. Una mort, val a dir, tractada sense eufemismes ni metàfores. Cara a cara.
4.     Les fonts de Vallgorguina. Jaume Mora i Alsina. Setembre 1980. Segona edició el 1998.

        En Jaume Mora i Alsina, conjuntament amb una colla de col.laboradors i                       informadors vallgorguinencs ens donen dades sobre l'emplaçament, l'orientació,             l'altitud, la propietat, la naixença de la font, la construcció, la vegetació que                   l'envolta, el cabal, la temperatura de l'aigua, la duresa... i finalment unes notes per        complementar la informació de les 20 fonts de Vallgorguina.
       Tenint en compte els 35 anys que té aquesta obra, ara toca posar-se les botes i                penjar-se la motxilla i anar a comprovar si en aquests anys la situació ha millorat o       ha empitjorat.
      Ja vam parlar d’aquest llibre en una entrada de desembre de 2015.

5.     Les fonts d’Arenys de Munt. Carles Fonfría, Marc Oller i Josep Lluís Rodríguez.

          Aquest recull de fonts editat fa 24 anys ens defineix quatre tipus de fonts,  per               una banda, fonts de mina i fonts de vessant, fent referència a la procedència de                l’aigua i fonts de bosc i  fonts de masia, fent referència a la seva ubicació .
Al marge d’aquesta classificació, els autors descriuen les següents característiques de les 50 fonts naturals amb raig, emplaçament, com arribar-hi, història, orientació, altitud, temperatura, vegetació, propietari i estat de la font.
Com hem esmentat alguna vegada quan fem referència a treballs el.laborats fa força anys, sens dubte, un termòmetre per avaluar com s’ha gestionat aquest patrimoni, és intentar trobar aquestes deus amb les descripcions del llibre i fer una comparativa de l’estat de la font, fa 24 anys i l’actual.
Ja vam parlar d’aquest llibre en una entrada de juny de 2015.


6.     Els Camins del Pessebre.  Can Gallemí 1971 – Sant Mateu 2014. Jo rdi Montlló. Premià de Mar 2014.

         L’any 1971 es va plantar el primer pessebre al paratge de la Serralada de Sant                Mateu conegut com Can Gallemí. Des de llavors, ha esdevingut una fita obligada          per famílies, entitats i col.lectius del poble.
        Aquest llibre, impulsat pel Col.lectiu el Bou i la Mula i els Amics de l’Art                      Pessebrístic de Premià de Mar,  recull aquests 44 anys de pujades de pessebres              des de Premià fins a Sant Mateu, on els “Caminants de Matinada” hi han tingut             un paper important.

7.     Guia Senderista de Montserrat. Editorial Alpina. Juny 2010. 

      Al meu parer, actualment la millor guia excursionista del massís de Montserrat. Tanmateix hi ha descrits 20 itineraris representats en un mapa general en cinc mapes de sectors (Monestir, El Bruc, Collbató, Marganell i Monistrol).

8.     Itineraris. Joan Coromines. Fundació Pere Coromines. Ara Llibres 2014.  

          Amb aquest llibre es presenten per primera vegada al públic els escrits de viatge           d’un dels nostres lingüistes més insignes. Pàgines extraordinàries, d’innegable               qualitat literària, amb les quals seguim amb delit les passes de l’home de lletres i           les seves sentides evocacions pels viaranys i les tresqueres del país a la recerca            de la paraula viva, del mot més genuí. Mots i paraules que ja han confegit dues                gramàtiques del caminant i de ben segur que en els propers mesos d’aquest                    Itineraris seguiran brollant mots.

9.      Els sots ferèstecs. Raimon Casellas. 1901.

      Considerada la primera novel.la del modernisme, hem inclós aquest llibre en les recomanacions d’enguany per la seva qualitat i perquè tota la trama succeeix a Montmany, en el cor dels cingles del Bertí. Tanmateix, si llegim el llibre desprès d’haver caminat per aquestes contrades, fàcilment anirem situant els indrets descrits a la novel.la i visualitzarem el paisatge que es va trobar mossèn Llatzer quan va arribar a Sant Pau de Montmany.

10.                      Llegendes de Sant Miquel del Fai. Martí Boada, Pep Casas i Joan Campdepadrós. Edicions Brau. Març de 1993.

          “Sant Miquel del Fai es replega fetalment a l’entrada dels cingles, quelcom de                maternal l’embolcalla. El Rossinyol i el Tenes, en una mena de baptisme natural            i quotidià, banyen els esqueis i els cingles, amb una aigua encara neta”.
          Aquest recull de llegendes s’inicia a Sant Miquel del Fai i mica a mica va                       eixamplant-se fins arribar a indrets com el Castell de Montbui, Gallifa i Sant                 Quirze de Safaja.


11.                      Estels, ermites i esglesioles del Montnegre-Corredor. Mariano Pagès D’Urso. Novembre 2015.

          Aquest llibre que se'ns presenta en format de recull fotogràfic ens acosta                         instantànies d'arquitectura religiosa de catorze termes municipals que formen                 part del Parc Natural Montnegre-Corredor i que corresponen a tres comarques,               Vallès Oriental, Maresme i La Selva.
           L'autor Mariano Pagès, mitjançant el títol ja ens indica que totes les fotografies             que s'han fet a la cinqüentena d'edificis religiosos, s'han fet de nit, moltes                      vegades amb foscor total i a partir d'aquí el fotograf ha il.luminat l'edifici amb                espelmes, llanternes o bé amb cops de flash.
        Amb la fotografia nocturna, l'autor embelleix i dota de misticisme a cadascun dels                 edificis.
       D’aquest llibre ja em vam parlar en una entrada de gener de 2016.

12.                      El llibre dels camins. Xavier Campillo-Besses i Rafael López-Monné. Arola Editors. Desembre 2010.

         El subtítol d'aquest llibre és molt aclaridor  "MANUAL per esvair dubtes,                 desfer mites i reivindicar drets".
         Aquesta obra, rigorosa i didàctica alhora, posa en mans del públic una reflexió                actualitzada sobre aquesta infraestructura viària, analitzant la problemática            que            l'afecta, presentant-ne les potencialitats i apuntant les estratègies                possibles per           integrar els camins dins les polítiques generals                                   d'infraestructures i mobilitat"

13.                      Anem d’excursió. Cavall fort. Jordi Quera. Edicions Cims i Editorial Alpina. Febrer de 2014.

       Aquesta és una guia poc pràctica per posar dins la motxilla, però prou adequada           per tenir-la a casa i com diu l’autor “Comenceu a llegir… perquè ens n’anem                 d’excursió.
      Pel que fa a les rutes, s’havien de triar 30 i malgrat que segurament proposaríem           algun canvi, l’autor ens dóna unes propostes acceptables.
      Però pel meu parer, el valor afegit d’aquesta guia, és la breu historia de                           l’excursionisme català adreçada a la canalla. Un excursionisme de vella xiruca i no      pas de waypoints, un excursionisme que representa una filosofia de vida, un                 excursionisme identitari que dòna a conèixer i té cura del patrimoni que trobem tot       caminant pel país.

14.                      La cuina dels vallesans. Pep Salsetes. Editorial Farell. Febrer de 2015.

      Més que la cuina dels vallesans, l’autor podía haver titulat La cuina del Vallès               Oriental, doncs la totalitat de referències corresponen a aquestes contrades.
      Aquest llibre ha sorgit d’entrevistes fetes a persones generoses dels seus                        coneixements, de converses en menjadors, cuines, horts, botigues, obradors,                mercats… Tanmateix, totes les receptes han estat realitzaders i contrastades per                l’autor.
    Finalment, en Pep Salsetes, defensa aquesta cuina vallesana, amb prou productes i         receptari com una de les capdavanteres de Catalunya.

15.                      Trens de postal. El Ferrocarril a Catalunya. Lluís Miquel Truells. Editorial Efadós. Febrer de 2015.

        El mes de juliol de l’any passat, vam dedicar una Gramática del Caminant, als              trens, tramvies i carrilets, que circulen o han circulat per Catalunya, des de mitjans        segle XIX.
       En aquest sentit, aquest llibre ens mostra una selecció de postals que ens conviden         a fer un viatge pels primers cent anys del paisatge ferroviari de Catalunya.

16.                     El Bertí. Flaixos d’un Cinglera. Jesús Cano Sánchez. Febrer 2015.

 Llibre de fotografíes, on trobarem imatges de camins, masies, flors, animals, aigua, turons, esglèsies... trobarem els Cingles de Bertí, un indret que aquest treball li fa pujar l'autoestima i que mereix més d'una excursió.
Ja vam parlar d’aquest llibre el febrer de 2016.

Properament parlarem de La Bastarda.