dijous, 21 de novembre del 2013

CANCÓ D'ESPERANCETA TRINQUIS

                                    Rosa Pou

Demà és Santa Cecília i per tant aquesta setmana toca fer entrada músical. Aquest és el quart any que faig aquesta entrada i enguany , a mitjans de juliol ja tenia clara la cançó d’aquest 2013.

Després del Concert del Centenari de Salvador Espriu que es va fer a Arenys de Mar el 10 de juliol, el qual es va emetre per TV3,  vaig comprar-me el CD que van editar i me’l vaig posar uns quants dies al cotxe, amb el propòsit de triar la peça que m’agradés més. Arribats  a aquest punt, per aquells que no som entesos a la matèria és fa difícil explicar perquè ens agraden unes cançons o unes músiques més que altres, serà el ritme, la sonoritat, les harmònies, de la manera que són cantades per uns o altres cantants, per les seves lletres,…

Quan ja havia fet una primera audició sencera, vaig començar a tornar escoltar algunes  cançons i d’altres quan començàven les saltava perquè no m’acabaven de fer el pes. Als pocs dies sobretot escoltava les cançons número 3, 9 i 12 i és aquesta cançó número 12, La cançó de l’Esperanceta Trinquis la cançó triada aquest any.

Esperanceta Trinquis és un personatge que reapareix en diferents obres d’Espriu. un dels éssers de la seva Sinera mítica. Pidolaire, sempre beguda,  caminava pels carrers i camins tot esquivant els rocs que li llançaven els infants quan es mofaven d’ella. Els fragments que formen la lletra de la cançó están extrets del  llibre “Les Cançons d’Ariadna” (1949).

Rosa Pou en el Concert d’homenatge a Salvador Espriu interpreta a la Trinquis. Aquesta cantant empordanesa que ens diu que canta des del costat amé de l’enuig, fa que l’epíleg de la Trinquis no sigui una cançó trista i els arranjaments d’en Xavi Lloses la doten d’un ritme enganxós.

Trobareu la cançó en el minut 36 del següent enllaç 
www.youtube.com/watchTV=ILSd2eh7G50

Si voleu descobrir a Rosa Pou, aquest any ha editat el seu primer disc en solitari “Entre monosíl.labs”.

Per fer aquesta entrada he extret informació del Consorci per la Normalització Lingüística.

La propera setmana parlarem de la cuina del Montseny.