diumenge, 21 d’abril de 2013

13 RECOMANACIONS PER SANT JORDI
           Josep Maria Espinàs repeteix per quart any consecutiu en aquesta llista de recomanacions

Arriba Sant Jordi i toca fer recomanacions literàries. Us enganyaria si no us digués que és una d'aquelles entrades que em ve més de gust fer, però també una de les que em dóna més feina. En aquest sentit, mai recomanaré res sense haver-ho llegit.
Aquest any trobareu novel.la, biografies, llibres que ens parlen de la discapacitat, rareses i segurament un dels llibres més venuts aquest Sant Jordi, quatre llibres sobre el Montseny, adreçats a públic diferents públics, amb temàtiques molt diverses, dos llibres de fonts que cadascun d'ells només els trobareu a una biblioteca, un llibre de refranys, una guía de patrimoni arquitectònic de la Serralada Litoral i fins i tot un llibre de personatges fantàstics i llegendes del Maresme.

Això cada any és més complicat. Malgrat tot, tant de bo pugui fer les 52 recomanacions del Sant Jordi de 2052, una recomanació per setmana. Qui sap?. Llavors,  encara em mancaran gairebé 2 mesos per cumplir 80 anys.

De moment, avui us deixo amb les 13 recomanacions d'aquest any.

1.El teu nom és Olga. A principis d’estiu de 1986 Josep Maria Espinàs va escriure aquestes cartes a la seva filla Olga on reflexiona al voltant de la discapacitat i com al llarg dels anys una anormalitat s’ha convertit en la seva normalitat i la familia s’ha encaixat com peces d’un puzzle.

2.L’Home del Sac.   Aquest és el tercer any que recomanem un llibre d’en Màrius Serra. Aquesta novela que va escriure quan només tenia 24 anys, va ser reeditada l’any 2011. Si Serra a Mon Oncle s’acosta a la Cartoixa de Montalegre a l’Home del Sac la vila d’Argentona esdevé un dels escenaris d’aquesta trama.

Tanmateix  us recomano moltíssim la crítica que trobareu al blog el fil de l’Ariadna  www.elfilariadna.blogspot.com .  Després de llegir la ressenya de l’Anna María Villalonga, necessitareu llegir l’Home del Sac.

3.Capsa sorpresa.   Nou minuts és el temps que triga el tren entre les estacions de Montmeló i Granollers, nou minuts d’intriga, de terror, de drama, de covardia…. Sens dubte, una història breu i trepidant resolta amb una brillant sorpresa.
Amb aquesta novel.la curta en Sergi Santjoan va guanyar el premi de narrativa “Joaquim Ruyra” 2006 dels Premis Recull.

4. L’estiu que comença. Silvia Soler. Premi Ramon Llull 2013, editat per Planeta el març del 2013. En aquesta novel.la, l’escriptora badalonina recull els cinquanta anys de vida de la Júlia Reig i l’Andreu Balart,  pels quals les nits de Sant Joan, són molt més que una revetlla, són molt més que el solstici d’estiu.

5.Podran arranar, però no desarrelar. Vida de Mossèn Pere Ribot i Sunyer. Aquest llibre d’Andreu Pujol Mas editat el març de 2012 per les Publicacions de l’Abadia de Montserrat dins la seva col.lecció Serra d’Or, és una biografia de mossèn Pere Ribot. Amb el permís de Guerau de Liost, podem considerar a mossèn Pere, el poeta del Montseny de la segona meitat del segle XX, però al marge de la seva vessant de poeta, aquesta biografia recull la seva acció religiosa i personal i tanmateix des de la seva arribada  l’agost de 1941 a Riells del Montseny, aquella petita abadia va esdevenir per molts una llum dins la fosca nit del franquisme.

6.Torderades i eixuts. Els usos tradicionals de l’aigua al Montseny. Aquest treball de la Gemma Font, en Joaquim Mateu i la Sandra Pujadas ens ensenya la relació que ha tingut l’home al llarg de la història amb la Tordera i els seus afluents i com n’ha fet us, aprofitament i gaudi. Tanmateix, aquest llibre també ens ensenya el vincle afectiu que hi havia amb el riu, perquè era l’escenari de la vida quotidiana, aquest vincle ara s’ha perdut i el que no podem perdre és el respecte vers el riu, perquè si ho fem aquest serà irrecuperable i el riu és vida.

7. El Camí al Montseny. Aquesta guia elaborada i editada per l’Associació Pas el setembre de 2008 ens decriu una ruta de 89 quilòmetres entre Sant Celoni i Vic. Amb un clar caràcter reivindicatiu del fet català, cada població per on passa l’itinerari esdevé un capítol on es parla d’història i patrimoni, cultura, expressió artística, societat, medi i paisatge, informació pràctica i finalment ens dóna les indicacions per arribar a la següent población.

8. La Xara i el Pau i la dona d’aigua. Text de Gonçal Luna i il.lustracions de Susanna Campillo, editat per la Diputació de Barcelona el febrer de 2009. Aquest conte és una adaptació de la llegenda de la dona d’aigua i protagonitzat per aquests dos personatges que ja ens hem anat trobant, el 2010 en el Parc de la Serralada de Marina i el 2011 al Parc de la Serralada Litoral.

9. Els 100 refranys més populars. Victor Pàmies i Jordi Palou. Cossetània Edicions. Novembre 2012. Quin és el refrany català més popular?  Aquest refrany té un equivalent en castellà? D’aquests 100 refranys quants són d’us habitual per nosaltres?...
El ranquing es va fer gràcies a les respostes de 1200 enquestats via internet i el treball sens dubte interessa molt,  perquè ja va per la tercera edició.

10. Maresme Fantàstic. Llegendes. d’en Ramon Coll i Monteagudo i editat per Farell el desembre de 2012. En aquest llibre l’autor ens parla de tresors encantats, de personatges fantàstics, de dolmens i menhirs, de bruixes i bruixots, de miracles… i sempre amb el denominador comú del Maresme, històries i llegendes des de Montgat fins a Pineda.

11.Parc de la Serralada Litoral. Història i Itineraris escrit per Adrià Triquell i Salomé i editat l’any 2012 per Piolet és una guia on trobarem la descripció de més de 170 punts d’interès: elements prehistòrics, assentaments d’ibers i romans, construccions civils i religioses, fonts d’aigua i mines…

Juntament amb Flora i fauna dels Parcs Montnegre-Corredor, Serralada Litoral i Serralada de Marina. Toni Llobet i François. Brau Edicions. Girona 2010, recomanat el Sant Jordi de 2011 i Guia dels Parcs de la Serralada Litoral i Serralada de Marina. Diputació de Barcelona. Juliol 2007 i recomanat el Sant Jordi de 2010, formen la trilogía imprescindible per tenir un coneixement global d’aquestes contrades.

12. Les fonts d’Argentona. Grup de Fonts d’Argentona, Argentona 1982. Malgrat que fa molt temps que el busco per adquirir-ne un exemplar, només l’he trobat en prèstec a la biblioteca de Sant Vicenç de Montalt.
Aquest llibre ens fa una acurada descripció de les 215 fonts que hi havia a Argentona a principis de la dècada dels 80. En aquest sentit, és interessant realitzar l’exercici d’avaluar com estan aquests indrets 30 anys més tard, tenint en compte que han crescut urbanitzacions, s’han abandonat masies i fins i tot s’ha obert el túnel de Parpers.

13. Les aigües de Montcada  escrit per Elissa Riera la tardor de 1988 i editat per l’Ajuntament de Montcada i Reixach, actualment el podem trobar en prèstec a la biblioteca Elisenda de Montcada.
Aquest llibre ens descriu la riquesa que tenien les aigües de Montcada, fins  ben entrat el segle XX, les seves fonts, els seus rius, els seus torrents i sobretot la sèquia comtal que portava l’aigua fins a Barcelona.
 
La setmana vinent parlarem de la Trinxacames 2013.
1 comentari:

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Veí, moltes gràcies per recomanar-me un any més per Sant Jordi!

Fa goig lluir al costat d'aquestes altres lectures que recomanes!