dilluns, 29 d’octubre de 2012

EL SENDER DE LA VIA AUGUSTA


                           La Tordera prop d'Hostalric


Aquesta va ser una proposta que va presentar el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya el setembre de 2003. Realment no sé quina va ser la ment pensant que va fer tirar el projecte endavant, perquè està més que demostrat que aquest camí ha estat un "fiasco".

I per què?

Molt senzill, l'antiga Via Augusta que unia Roma amb Cadis, al seu pas per Catalunya és l'actual    AP-7 i per tant, molts trams del recorregut van paral.lels a l'autopista i certament no és gens agradable ni caminar-hi ni anar-hi en bici.

En aquest sentit, aquests darrers mesos per comprovar-ho he fet el tram Sant Celoni-Hostalric,  sortint de l'estació de Riells i Viabrea, on vam acabar l'etapa 2 del GR-83 m'he acostat seguint aquesta Via Augusta, un día a Hostalric i un altra dia a Sant Celoni.

Per acostar-nos a Hostalric hem de caminar 7,5 quilòmetres. Quan portem 3,2 quilòmetres al costat de l'autopista, creuem un pont de ferro i perdem les marques del sender perquè estan posant una canonada d'aigua potable i amb el moviment de terres, les marques grogues i blaves del sender han desaparegut.
Malgrat tot, si creuem la Tordera a gual, sempre buscant les pistes que van paral.leles a l'autopista, no serà difícil arribar a Hostalric.
D' aquest tram, només destacaria la zona humida de les Llobateres.
Tanmateix, la zona humida de les Llobateres és el resultat de l'activitat d'explotació i restauració d'una antiga gravera. Aquest espai natural ha generat un paisatge de ribera i un interessant punt d'observació de flora i fauna d'ambients aquàtics a la plana al·luvial de la Tordera.

Pel que fa al tram entre Riells i Viabrea i Sant Celoni, encara és pitjor, una pista de 8 quilòmetres, sempre al costat de l'autopista, sense cap  racó ni indret remarcable.

Per tant, el valor de la Via Augusta, rau en el fet que avui dia encara seguim el mateix traçat que van escollir els romans fa més de 2000 anys, evitant grans ports de muntanya, buscant generalment les valls entre les serralades litorals i prelitorals i trobant un clima benigne amb temperatures relativament suaus a l'hivern i una pluviometria mitja anual al voltant dels 600, 700 litres per metre quadrat.

Si alguna vegada voleu creuar Catalunya de Sud a Nord, el GR-7 per l'interior i el GR-92 pel litoral ens ho facilitaran i aquests si que realment són dos senders, normalment apartats de les grans vies i més agradables pel caminant.

Segurament la frase "Tots els camins porten a Roma" té un origen romà i si malgrat la mala propaganda que li he fet a aquest sender voleu seguir-lo fins a Roma, en Josep Àngel Gassó i Garreta ha penjat en format pdf, la descripció del recorregut, etapa per etapa, amb altimetríes i durada de les etapes  Només cal que feu un google amb les paraules CAMÍ REUS ROMA i ho trobareu fàcilment.

D'aquí quinze dies parlarem del jaciment de Can Tacó, un poblat romà alçat sobre la Via Augusta al seu pas pel Vallès Oriental.

1 comentari:

Anònim ha dit...

La via romana d'Hostalric a Sant Celoni passava per l'esquerra de la Tordera,tal com ho va seguir fent el cami Ral. Efectivament es van trobar les restes en fer la carretera d'Hostalric a Sant Hilari.
Salutacions
Joaquim.bosch@telefonica.net