dimarts, 24 de gener de 2012

GR-83. 4a ETAPA ARBÚCIES-OSOR. LES FONTS DE BOMBA D'ARBÚCIES

                                 La font de bomba de Can Salau

A l'etapa d'avui deixem enrera el Montseny i ens dirigim cap a les Guilleries, però abans de sortir d'Arbúcies podem visitar una de les sis fonts de bomba que hi ha a Arbúcies. Concretament al carrer Castell per on passa el GR-83 quan venim de Riells hi ha tres fonts, la font de Can Salau, la font de Can Mero i la Font de Can Palau.
Totes tenen la mateixa estructura entre sí, un edifici d'uns 2 metres d'alçada x 1,5 metre d'amplada i també un metre i mig de fons, amb l'aixeta sota la mina i la palanca per bombar sempre a la dreta.

Si ens fixem bé, veurem que totes les fonts van ser construïdes el 1908. Aquest fet vé donat perquè durant el primer quart del segle XX es van fer obres de millora en les condicions urbanes i higièniques del municipi.
D'aquesta época és l'arribada del primer turisme, que va promoure la construcció d'espais ajardinats urbans i edificis on hostatjar els forasters.
En aquest sentit, en l'apartat de la higiène i  millora de serveis públics, es van cobrir els recs i els torrents que creuaven el poble, es van construir els safareigs municipals de cada barri i les fonts públiques que incorporaven el sistema de bombeig manual de l'aigua de pou.
S'encarregà la maquinària a la foneria Casals i Gómez de Girona, especialitzada en tuberies i bombes d'aigua.
Com a curiositat, també podem veure una font de bomba a Les Planes d'Hostoles a la següent etapa del GR-83.

Per escriure aquesta entrada, m'ha facilitat la informació l'Arxiu Municipal d'Arbúcies.
De ben segur tornarem per aquestes contrades.  Tanmateix hi ha una vuitentena de fonts que ens estan esperant.