Divendres passat vaig anar a la xerrada que feia en Toni Marí sobre la Serralada Litoral i l'Edat Mitjana. Com sempre va ser una entretinguda i entenedora classe d'història sobre els nostres avantpassats i també com sempre vaig sortir amb informació que fins aleshores desconeixia i que a partir d'ara toca posar-se les botes per anar a descobrir.
Podria fer una entrada amb els més de 90 documents que a l'arxiu parlen d'Edat Mitjana, però resultaria quelcom molt feixuc i avorrit. Tanmateix, si que vull fer esment d'una publicació que precisament no parla gaire de l'Edat Mitjana i a una pàgina web que cal tenir a l'abast.
La publicació ens parla de les Torres de Guaita i els Castells del Maresme. En total 55 edificacions que avui dia es troben amb diferent estat de conservació; algunes han estat totalment restaurades i altres estan gairebé en un estat ruinós.
Gran part d'aquestes torres van ser construïdes entre els segle XVI i XVII quan la piratería barbaresca i el corsarisme eren molt freqüents. Casualment en aquesta época terra endins els camins estaven farcits de bandolers.
Avui dia, algunes d'aquestes torres han quedat enmig de les poblacions o adossades a una masia i realment cal fer un exercici d'imaginació per arribar al motiu pel qual van ser construïdes.
A l'entorn de la Serralada Litoral trobarem fins 20 edificacions d'aquesta mena. En aquest sentit, malgrat que podem trobar-ne a poblacions costeres com Vilassar de Mar, generalment aquestes construccions es feien en els pobles de dalt: Vilassar de Dalt, Cabrils, Alella, Teià... per tenir millor vista i dificultar l'accès als pirates.
La majoria d'aquestes torres són propietats privades, i si no coneixem als amos només les podrem veure des de fora, però a les nostres contrades ara mateix n'hi ha 5 de visitables: Can Teixidor a El Masnou, Can Franquesa i Can Cisa a Premià de Dalt, el castell de Burriac a Cabrera de Mar i la Torrassa del Moro entre Cardedeu i Llinars.
Però el millor de tot és que us podeu descarregar aquesta publicació editada pel Consorci de Promoció Turística de la Costa del Mareme en format pdf a: www.ccmaresme.cat/document.php?id=6604
Per altra banda visiteu la web http://www.cabrerademarpatrimoni.cat/ i podreu veure el Castell de Burriac com mai l'haureu vist, a més de la Cabrera ibera, romana i moderna. Sens dubte una pàgina imprescindible per coneixer el nostre passat.
Per últim, recordeu que aquest diumenge 5 de juny es fa a Vallromanes el VII Rally Fotogràfic.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada