dimarts, 19 d’abril del 2011

11 RECOMANACIONS PER SANT JORDI



Tanmateix com vaig fer l'any passat, arribats a aquestes dates, m'agrada fer unes quantes recomanacions per Sant Jordi. Com veure totes estan vinculades en major o menor mesura als temes que parlem al blog.


Sense adonar-me'n el 2010 vaig fer una llista de 10 llibres i com sòc una mica de matemàtiques el 2011 faré una llista d'11 recomanacions.


Veureu que molts d'aquests llibres parlen d'aquestes muntanyes des de diferents vessants, alguns estan escrits per poetes i escriptors que viuen per aquestes contrades, n'hi ha adreçats a la mainada, hi ha guies de descoberta, novel.les, un diccionari de dites i refranys, literatura de viatges, llibres d'història, un receptari de cuina...


El criteri que he triat per seleccionar-los és molt simple, m'han hagut d'agradar o cridar l'atenció per algun aspecte. Segurament, un entès tinguent a l'abast tota la bibliografía que per una raó o altra té cabuda en aquesta llista, haguès fet una altra selecció.


També us he de dir que podria haver fet una llista de 20, 30 o 50 llibres, perquè n'hi han i de molt bons, però aquest any només en toquen 11 i he volgut que hi hagués una mica de tot.


Per tant els 11 llibres són els següents,


1. Amb cara i ulls. Víctor Pàmies. Diccionari de dites i refranys sobre l'ull. Colecció "Enciclopèdia paremiològica del cos humà"núm 1. Vallromanes 2011. Val molt la pena. Recull de més de 600 parèmies en català sobre l'ull. Per saber-ne més en Víctor presenta el llibre a Vilanova del Vallès, el proper dijous 28 d'abril a les 19:00h a la Biblioteca Contravent.


2. Mon oncle. Màrius Serra. Editorial Proa. 1996. El jove Canut té un oncle que és amic d'un peix i un altre oncle que és cartoixà de Montalegre. Tots tres es veuran inmersos en la recerca de la fórmula del licor de Chartreuse, el secret millor guardat dels cartoixans.


3. Radiacions. Enric Juliana i Julià de Jòdar. Editorial Proa. Colecció: A tot Vent. 2011. Una tarda de tempesta sobre el Pont del Petrolí badaloní, es retroben dos vells amics, un és polític i l'altre periodista. Amb l'entrevista pretenen trobar el concens per tal de construir una central atòmica prop de Barcelona que permetria assolir la sobirania energètica de Catalunya. Durant la conversa, afloraran antigues rivalitats, un tercer personatge i alguna sorpresa.


4. Els ibers del nord. Joan Santacana i Joan Sanmartí. Rafael Dalmau Editor. 2005. No crec que sigui gaire agosarat, sí dic que és el millor llibre que s'ha fet sobre els ibers que van viure als Päïssos Catalans i per tant aquest llibre també ens explica moltes coses dels laietans.


5. Canyet un vell poble. Judith Barrera. Editat pel Museu de Badalona. 2001. Aquest llibre fa un recorregut per la història del barri i la vida quotidiana dels canyetaires. Tanmateix, també ens fa un retrat de com era la vida a les masies i ens acosta històries molt interessants.


6. Flora i fauna dels Parcs Montnegre, Corredor, Serralada Litoral i Serralada de Marina. Toni Llobet i François. Brau Edicions. 2010. La millor guía que ara hi ha al mercat, per informació i mida, per portar a la motxilla i resoldre els dubtes sobre els animals i els vegetals que viuen en aquestes muntanyes.


7. La Xara i en Pau i la bruixa de la pinta d'or. Gonçal Lluna i Susanna Campillo. Editat per la Diputació de Barcelona. 2011. Per mainada. Setè llibre de la col.lecció que ens explica les aventures de la Xara i en Pau a diferents indrets dels Parcs Naturals de Barcelona. Tanmateix, aquest cop l'escenari és el Castell de Burriac.


8. Cuina tradicional de Sant Fost de Campsentelles i Santa María de Martorelles. Marina Duñach i Montse Tapia. Editat per l'Ajuntament de Sant Fost de Campsentelles. 2011. Recull de receptes de les cases dels dos pobles fets amb ingredients del territori.


9. 111 Fonts del Montseny. Lluís Pagespetit i Blancafort. Editat per Farell. 2003. En un blog on el tema central són les fonts, no podia faltar una recomanació d'aquesta mena. A més a més, el Montseny és aigua i aquest llibre ens acosta a les fonts, tot caminant per trenta-sis itineraris.


10. A peu per l'Alt Camp. Josep M. Espinàs. Editorial La Campana. 2007. L'Espinàs, aquell nen que estiuejava a Argentona sempre tindrà un llibre en aquestes recomanacions. En aquest bon home l'admiro com a persona i escriptor i la seva colecció de llibres de viatges, ens mostra uns territoris i uns paisatges de la millor manera que es poden veure, caminant.


11. Barcelonès. 17 excursions a peu. Rafa López Martín. Edita Cossetània Edicions. 2010. Aquest recull d'itineraris, ens presenta 3 itineraris per la Serralada de Marina. Tanmateix, mitjançant 12 recorreguts també ens servirá per fer una aproximació a la Serra de Collserola, cosina germana de les Serralades de Marina i Litoral, per la pressió demogràfica que també pateix.


A l'abril del 2010, trobareu les 10 recomanacions que vàrem fer l'any passat.


I ja només falten 11 dies per la Trinxacames

























2 comentaris:

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

M'agradarà veure la teva llista al 2050... ;-)

Gràcies per la recomanació, veí!

Abans de la presentació a Vilanova del Vallès del 28 d'abril, aquest dissabte, Diada de Sant jordi, seré signant exemplars a la plaça de l'Església de Vallromanes.

Rafa ha dit...

Hola Toni,

Moltes gràcies per recomanar el meu primer llibre.

Rafa