diumenge, 2 de maig de 2010

Receptes. II. La truita d'espàrrecs de marge

Una esparreguera

Les nostres muntanyes ens donen una sèrie d'aliments que desprès podem portar a taula. Aquests productes poden ser cultivats o bé d'altres que creixen de manera silvestre; així tenim cireres d'arboç, raïm, trompetes de la mort, mores, micacos... i molts més.
En aquest sentit, a la tardor ja vam explicar com fer melmelada de cirera d'arboç i ara a la primavera és temps d'espàrrecs. I qui no ha menjat mai una truita d'espàrrecs?.

On podem trobar l'espàrrec de marge? Com ho indica el nom, prop de qualsevol camí o corriol. Evitar agafar aquells espàrrecs situats al costat de pistes per les quals circulen cotxes.

Quines propietats té l'espàrrec de marge? És ric en betacarotè, essencial per la vista, la pell, els cabells, les mucoses i pel bon funcionament del sistema immunològic. Com que és ric en potassi i pobre en sodi, l'espàrrec fresc té un efecte diurétic que ajuda a eliminar líquids.

Quins ingredients ens caldran per fer una truita per 2 o 3 persones?
-un manat d'espàrrecs de marge.
-4 ous.
-1 ceba.
-sal.
-oli d'oliva verge extra.


Com la prepararem?
Es renten els espàrrecs i es tallen a trossets petits, tot eliminant-ne la base.
Es pela la ceba i es talla ben fina.
En una paella, amb un raig d'oli es sofregeix la ceba. I quan està feta incorporem els espàrrecs. Es saltegen fins que estiguin cuits al nostre gust.
En un bol es baten els ous, s'hi pot afegir un rajolí de llet per fer la truita més esponjosa. Ara hi posem els espàrrecs i la ceba i ho corregim de sal. Es remena i s'aboca la mescla a la paella i s'ha de coure a foc baix. Quan veiem que la base ja està cuita li donem mitja volta amb l'ajuda d'un plat i es continua la cocció fins que la segona meitat està cuita.
A més a més aquest és un plat apte per celíacs.

Per fer aquesta entrada he consultat els blogs "Cuina per a llaminers" i l'espai web del programa de TV3 "Cuina per solters".

La setmana vinent parlarem d'un llibre que val molt la pena.