dilluns, 15 de febrer de 2010

L'àguila marcenca al Parc de la Serralada de Marina

l'àguila marcenca

Avui vull encetar un nou tema, "Els animals que viuen al parc". De tant en tant parlarem d'una espècie que habita a les nostres serralades i començarem amb una au rapinyaire.

Mesos enrrera vaig llegir a les notícies de la web del Parc de la Serralada de Marina, que havíen nidificat una parella d'àguiles marcenques.

La noticía parla de l'observació que han fet dos ornitòlegs Francesc Xavier Macià i Xavier Larruy i que ha permès localitzar el niu i monitoritzar el comportament de la parella nidificant durant 69 hores.

Tambè fa esment que a les últimes visites que es van fer, el poll ja volava en companyia dels adults. Tanmateix malgrat la pressió humana que pateix el territori, encara queden racons a la serralada on les aus poden viure tranquiles alhora de disposar d'abundant aliment al trobar-se a l'entorn d'hàbitats mediterranis.


Però com són i quins costums tenen aquestes aus?

L'àliga marcenca mesura entre 63 i 69 centímetres i fa una envergadura d'ala d'entre 185 i 195 centímetres.

El mascle pesa entre 1,100 Kg i 2 Kgs, i la famella entre 1,3oo Kg i 2,700Kgs.

Té els ulls grocs, i pel que fa al plomall, la part inferior blanca, la superior bruna i la punta de les ales negra.

Té unes dures escates a les potes que li serveixen de protecció davant les mosegades de les serps, la base de la seva dieta.

Nia en arbres i arbustos on prepara un niu que reutilitza cada any. Cova un ou blanc durant 45 dies i el poll als 75 dies ja es capaç de volar.

Els exemplars que viuen a Catalunya són de caràcter estival i tornen de l'Àfrica Subsahariana cap al mes de març. D'aquí el nom de marcenca. De fet, tambè és al mes de març quan les serps surten del repós hivernal.

Fora del temps de reproducció és un ocell silenciós i pot arribar a viure 17 anys.


Properament parlarem dels arbres que podem trobar a diferents indrets de la serralada i de la Font de Can Barbeta.