dimarts, 26 de març del 2019

ELS TRES MONESTIRS




Abans d'ahir, vaig fer aquesta caminada de resistència bianual que uneix el Monestir de Sant Cugat, l'ex Monestir de La Mola i el Monestir de Montserrat. Oficialment són 52,2 Quilòmetres, però la majoria de GPS marcàven al voltant de 56 Quilòmetres. Per altra banda, el desnivell positiu és d'uns 2.000 metres i el desnivell negatiu d'uns 1.300 metres.

Si no us agrada trepitjar asfalt, aquesta no és la vostra caminada. En aquest sentit, per mi aquest fet no ha sigut cap problema, però cal tenir en compte que els primers 22 quilòmetres hi ha molts trams d'asfalt. L'itinerari ressegueix l'antic camí dels Monjos que unia Sant Cugat amb La Mola, i cal dir que actualment aquest "Camí" està totalment urbanitzat fins l'entrada del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt.

 Els darrers 30 quilòmetres des dels peus de la Mola  fins a Montserrat ja trobem tota mena de camins, pistes, corriols axaragallats, vials d'asfaltats, carrers, roquissars... que va molt bé anar combinant.

Pel que fa al marcatge de la Caminada aquest és bo, quant als avituallaments, aquests són correctes, sense la brillantor dels avituallaments de La Marxassa de Mataró i el retorn a Sant Cugat amb autocar, bona solució si no hi ha pressa per arribar a casa, doncs un autocar no marxa fins que és ple.

Particularment, em va agradar molt l'esmorzar al Centre Muntanyenc Sant Llorenç sota l'espectacular boulder.

A continuació us linko l'enllaç de la Ruta dels Tres Monestirs. Aquí hi trobareu tota la informació si us animeu a fer-la a l'edició del 2021. Per cert, també hi trobareu l'itinerari detallat, per si us animeu a fer-la pel vostre compte.

La setmana vinent pujarem al Pic del Vent i ens acostarem fins a Sant Sebastià de Montmajor.



dimecres, 20 de març del 2019

LA VALL DE CAMPRODON III. FONTS D'ARREU XXVIII. LES FONTS DE CAMPRODON





       Avui us parlaré de Les fonts de Camprodon, escrit per en Fernando Vila Barceló i editat per l' Editorial Aurifany l'Abril de 2012. Aquest llibre no és una guia excursionista on se’ns explica com arribar a les diferents fonts de la Vall i a partir d’aquí trobem descripcions acurades de cada deu. Aquest “Fonts de Camprodon” és un llibre d’històries, d’històries d’un temps, d’un paisatge, d’una gent, on les fonts són actors de repartiment. Aquest és un llibre on podem trobar referències a Josep Pla, a les caderneres o als vaixells de Campsa.

A voltes l’autor, fa servir aquestes referències, per marxar del tema principal i “filosofar” i d’un plegat, unes línees més avall torna a recuperar el fil on l’havia deixat.

Les Fonts de Camprodon s’ha de llegir com una novel.la, perquè realment aquest llibre s’hauria d’anomenar “Històries de Camprodon”. En definitiva,  bon llibre amb magnifiques il.lustracions dibuixades per l’autor.

La setmana vinent, parlarem de la Ruta dels Tres Monestirs.

dimecres, 13 de març del 2019

GRAMÀTICA DEL CAMINANT LV. LES PARAULES D'EN MASSAGRAN.




A principis d'any ens va deixar en Ramon Folch i Camarasa, el germà gran d'en Massagran. Malgrat que les Aventures Extraordinàries d'en Massagran van ser escrites l'any 1910 pel seu pare en Josep Maria Folch i Torres, anys més tard ,en Folch i Camarassa va recuperar aquest camallarg trapella i divertit i va escriure els guions d'un seguit de còmics que van tenir aquest heroi com a protagonista.

Ara que he rellegit Les Extraordinàries Aventures d'en Massagran trenta anys desprès de la primera lectura,  trobo que és un llibre força carrincló, tanmateix ens aporta aquestes 22 paraules que ens serviran per retre un homenatge a Ramon Folch i Camarasa.

Per cert, el juliol de 2018 us vaig presentar l'itinerari "Camins de llibertat entre Parets i Caldes de Montbui" que passa pel Castell de Plegamans.  Us recomano que hi feu parada i dediqueu una estona a visitar la Fundació Folch i Torres.


Atifell: A València, utensili, instrument en general.

Atot: En certs jocs de cartes, cadascuna de les cartes que, pel fet d’esser d’un coll determinat, vencen les dels altres colls. Al Vallès, també reb el nom de “trumfo”.

Baladrer: Sorollós, eixordador.

Bassetja:  Arma de tir composta d’una trena de cànem, de lli, de pell o d’una altra materia flexible i forta, amb un ullet o bosseta enmig, on es posa una pedra, i girant ràpidament la trena i amollant-la d’un cap`, surt amb força el projectil.

Becarrada: A l’Empordà, cop pegat amb el bec.

Bronquina: Renyina, disputa violenta.

Brúfol: Búfal, espècie de bou salvatge i exòtic.

Cassussa: Gana forta de menjar.

Desfila:  Porció de fil procedent d’un teixit desfilat. 

Eixalar: Tallar o escurçar les ales a un ocell.

Envanit: Ple de vanitat.

Fona: Instrument format d’una bossa de tela o de pell amb un cordill a cada extrem, dins la qual es posa una pedra o altre projectil, i fent-la voltar ràpidament se li dóna impuls per a llançar aquell contra un enemic o contra un objecte.

Garranyic: Soroll estrident de fregadís.

Malmirrós: A Lleida, l’Urgell i el Camp de Tarragona, tenir mal humor.

Mandró: Fona, bassetja.

Palestra: Lluita, discussió.

Rella: Peça de ferro tallant per un cap i amb mànec o cua per l’altre, pel qual es subjecta al dental de l’arada, i serveix per a penetrar dins la terra i obrir els solcs.

Sortija:  Joc en què, passant veloçment, es tracta de pescar amb un bastó punxegut les síndries o altra fruita que hi ha surant dins un cubell.

Tarota: A l’Empordà, nas gros.

Trenc: Cop al cap.

Trumfo: Cadascuna de les cartes del pal que domina el joc. 

Xiribec: Trenc al cap o a la cara.

Les definicions les he extret de l'edició electrònica del diccionari català valencià balear Alcover Moll.

La setmana vinent parlarem de les Fonts de Camprodon.

dijous, 7 de març del 2019

LA VALL DE CAMPRODON II. ELS HABITANTS DE LA VALL DE CAMPRODON. LA MARMOTA.



Aquells que a l'estiu pujem a fer muntanya pels Pirineus, sovint sentim un so molt caracterísitc, un xiulet, el xiulet de les marmotes.

La marmota és un  mamífer rosegador de tamany gran que fa uns 50-60 cm de llarg i que pot pesar fins a uns 8 kg. 
Té les orelles petites i les potes curtes amb fortes ungles amb les que excava els caus.
És de color marró grisós, amb el ventre grogós i la cua negra.


S'alimenta d'herbes i d'arrels.

La femella gesta durant unes 7 setmanes i pareix 2 o 3 cries. Les alimenta amb llet fins que poden començar a menjar herbes.

Fa caus profunds sota terra en els que viu en grup.

Hiverna des de l'octubre fins a l'abril.
Passa hores asseguda i fa xiulets que s'escolten de lluny amb els que es comunica amb les altres marmotes i les avisa del perill.

La marmota no vivia a Catalunya; però a mitjans del segle passat, va ser reintroduïda al Pirineu francès des del qual va passar a la banda catalana.

La setmana vinent una nova Gramàtica del Caminant.


divendres, 1 de març del 2019

LES PRIMERES 251 FONTS





                                 Font del Bacallà

Més o menys cada 50 fonts us faig un recull d’aquestes i les classifico segons el seu estat i també per ubicació. Malgrat pugui semblar el contrari, aquelles deus que rajen són una majoria, tanmateix cal dir que algunes ho fan perquè están connectades a la xarxa.

Enguany, de les 49 nous fonts que hi ha en aquest recull, les fonts de Collserola tenen un pes molt important, doncs n’hi ha 23. Com sempre, malgrat que cada vegada costa incorporar-me més, ja passem del centenar de fonts que trobem entre el Riu Besòs i la riera d’Argentona, és a dir, les fonts del Parc de la Serralada Litoral i Marina.

Aquest és el cinquè recull que fem i els anteriors els trobareu,
el juny de 2010 amb 53 fonts,
el gener de 2013 amb 61 fonts,
el juliol de 2016 amb  50 fonts, i
el gener de 2018 amb 39 fonts,

Per tant, a dia d’avui, la classificació de les primeres 252 fonts queda de la següent manera. En aquest sentit, estic segur que aquesta classificació no deu ser del tot exacte, doncs les fonts al llarg dels anys pateixen sequeres, degradacions, restauracions, netejes o obturacions de mina… per tant, si a les excursions que feu trobeu una font que no s’ajusta a l’estat que us indico en el blog, agrairia que m’ho fèssiu saber.

152 Rajen
  30 Gotegen
    1 Regalima
  36 Eixutes
  11 A punt de desaparèixer
    9 Desaparegudes
     4 Ornamental
    3 Molt deixada
    1 Abandonada
    1 Font mentidera
    3 Desviades o canalitzades.

    I per ubicació

 Serralada Litoral: 71.
 Serralada de Marina:35
 Collserola: 23
 Montseny:21
 Montnegre-Corredor: 12.
 Garrotxa: 8.
 Moianès: 5
 Cingles de Bertí: 4
 Vall de Camprodon: 3
 Plana Vallesana: 1
 Montserrat: 1
 Ripollès: 1

A més a més

Fonts urbanes (a Arbúcies, Arenys de Munt, Badalona, Bigues i Riells, Cabrils, Caldes de Montbui, Castellolí,  Premià de Dalt, Viladrau, Olot, Montseny, Monistrol de Montserrat, Mollet, Sant Martí de Centelles, El Figaró, La Garriga, Montmeló,, Vilanova del Vallès, Tiana, Sant Feliu de Codines, Collsuspina, El Papiol, Camprodon, Molló i Granollers).


SERRALADA LITORAL

204. Font del Ferro de Vallromanes. Vallromanes. Desapareguda. Gener 2018.

206. Font del Gavatx. Argentona. Eixuta. Febrer 2018.

207. Font del Castanyer. Argentona. Eixuta. Febrer 2018.

208. Font dels Castanyers d’en Cabot. Argentona. Raja. Febrer 2018.

209. Font d’en Quico. Argentona. Raja. Febrer 2018.

210. Font del Roure. Argentona. Goteja. Febrer 2018.

211. Font Picant de Cabrera. Cabrera de Mar. Ornamental. Febrer 2018.

212. Fuente del Pino. La Roca del Vallès. Eixuta. Març 2018.

235. Font del Mig. Argentona. Molt deixada. Setembre 2018.

COLLSEROLA

205. Font de Sant Pau. Cerdanyola. Raja. Febrer 2018.

213. Font de la Salamandra. Sant Cugat. Eixuta. Maig 2018.

214. Font de la Mitja Costa. Montcada i Reixac. Raja. Maig 2018.

220. Font Joana. Barcelona. Raja. Agost 2018.

221. Font Vella. Barcelona. Desapareguda. Agost 2018.

222. Font Nova. Barcelona. Goteja. Agost 2018.

223. Font Rosita. Barcelona. Abandonada. Agost 2018.

224. Font de Mossèn Cinto Verdaguer. Barcelona. Molt deixada. Agost 2018.

225. Font de Santa Bàrbara. Barcelona. Raja. Agost 2018.

226. Font de Sant Ramón. Barcelona. Raja. Agost 2018.

228. Font d’en Canet. Barcelona. Raja. Agost 2018.

229. Font de la Budellera. Barcelona. Raja. Agost 2018.

230. Font de l’Espinagosa. Barcelona. Raja. Agost 2018.

231. Font del Ferro de Sant Just. Sant Just Desvern. Eixuta. Agost 2018.

232. Font de la Beca. Sant Just Desvern. Molt deixada. Agost 2018.

233. Font de la Mandra. Esplugues. Raja. Agost 2018.

234. Font del Xup. Esplugues. Raja. Agost 2018.

236. Font de Can Borni. Barcelona. Raja. Octubre 2018.

237. Font del Lleó de Can Borni. Barcelona. Ornamental. Octubre 2018.

238. Font del Bacallà. Barcelona. Raja. Octubre 2018.

241. Font de Can Llevallol. Barcelona. Raja. Novembre 2018.

242. Font de la Torre del Bisbe. Sant Feliu de Llobregat. Eixuta. Novembre 2018.

244. Font de l’Espinagar. Molins de Rei. Desapareguda. Gener 2019.

CALDES DE MONTBUI

215. Font de Can Pujol. Caldes de Montbui. Raja. Juliol 2018.

216. Font de l’Esglèsia de Caldes. Caldes de Montbui. Raja. Juliol 2018.

217. Font del Lleó. Caldes de Montbui. Raja. Juliol 2018.

218. Font Canaletes de Caldes. Caldes de Montbui. Ornamental. Juliol 2018.

FONTS URBANES

227. Font del Ronyó. Tiana. Molt deixada. Agost 2018.

240. Font del Mil.lenari de Castellolí. Castellolí. Raja. Novembre 2018.

245. Font de Can Tintorer.El Papiol. Raja. Gener 2019.

246. Font de la Dona d’Aigua. Mollet. Ornamental. Febrer 2019.

SERRALADA DE MARINA

219. Font d’en Bartomeu. Santa Coloma de Gramenet. Eixuta. Juliol 2018.

MONTSERRAT

239. Font de l’Alba del Camí dels Degotalls. Montserrat. Raja. Novembre 2018.

MONTSENY

243. Font del Baladrell. Gualba. Raja. Gener 2019.

VALL DE CAMPRODON

247. Mare de la Font. Camprodon. Raja. Febrer 2019.

248. Font de la Cordera. Camprodon. Raja. Febrer 2019.

249. Font del Ferro de Camprodon. Camprodon. Goteja. Febrer 2019.

250. Font de la Nostra Senyora de la Pietat. Molló. Raja. Febrer 2019.

251. Font Vella de Molló. Molló. Raja. Febrer 2019.

252. Font de Can Tonet. Molló. Raja. Febrer 2019.

La setmana vinent, parlarem d’uns dels habitants de la Vall de Camprodon.