dissabte, 24 de febrer del 2024

MONTSENY XVI. TAGAMANEJANT

 

                                     Turó del Tagamanent

Avui us presento aquest itinerari circular que des d’El Figaró ens porta fins el cim del Turó del Tagamanent. L’excursió té una distància de 23,3 Quilòmetres i un desnivell positiu de 770 metres. Tanmateix, a la descripció que us faig afegim una mica més de 2 quilòmetres al recorregut original del PR C-213, que seguirem durant tota la jornada, doncs nosaltres ens atansem fins el Bellver, la font de Sant Joan i la font de la Coveta, fora de l’itinerari.

La primera part del recorregut fins el turó del Tagamanent no té pérdua, doncs a gener de 2024 està molt ben senyalitat, però la baixada a partir del Collet de la Creu de Can Coll té algun punt que si anem una mica distrets podem passar de llarg la fita a seguir i acabar fàcilment fent marrada.

Malgrat que l’excursió la podem fer a qualsevol época de l’any, el meu consell és evitar els mesos més calurosos de l’any i degut a la llargada i al desnivell cal portar aigua i una mica de menjar.

La ruta d'avui enllaça amb l'itinerari "La Plana Vallesana XI. De Sant Martí de Centelles a la Garriga", en el pas superior que creua la C-17 (Punt quilòmetric 0,200 de la ruta d'avui). L'excursió entre Sant Martí de Centelles i La Garriga la vaig publicar el desembre de 2014.

Finalment, tant de bo que quan ho feu tingueu un dia de cel clar i ras, doncs les vistes des del Tagamanent són espectaculars.

L’ITINERARI.

0,000Qm. 0,000Qm. Sortim de l’estació del Figaró i doscents metres més endavant creuem la C-17 per un pas superior. Des d’aquest punt fins al capdamunt del Tagamanent no tindrem cap dificultat per seguir el PR-213, doncs està molt ben senyalitzat.

0,700Qm. 0,700Qm. Font de la Noguera Punxeguda. La font es troba en un petit replà a la mateixa llera esquerra. Consisteix en un llarg mur de contenció cobert d'heures i un bancal a cada banda resseguint el mur que alhora li fa de respatller, tot de pedra lligada. Al mig, entre els dos bancs, hi trobem la sortida d'aigües per mitjà de dos tubs de ferro encastats al frontal, a un pam d'alçada l'un de l'altre i de gruixos diferents. L'aigua cau a terra formant un bassal i desguassa a través d'una canal oberta de pedra a la riera.
Al capdamunt del frontal hi ha collada una placa quadrada de pedra amb el nom de la font.

Hi ha una passera de fusta que ens permet creuar la riera amb comoditat.

1,400Qm. 2,100Qm. Font del Molí. Es tracta d'una roda de molí disposada en vertical i clavada al terra que fa de frontal a la font. A la part baixa hi trobem un tub de plàstic encastat per on raja l'aigua que cau a un bassal rectangular arran de terra. Gravat al frontal podem veure-hi gravat el nom de la font i la inscripció 1927, possiblement l'any de la seva construcció.

La font del Molí explica l'origen de la petita edificació mig colgada per la vegetació que podem veure en aquest mateix indret, a l'altre costat de la carretera; un antic molí hidràulic que bellugava les seves moles mercès a la força proporcionada per l'aigua. A la part del darrera encara s'observen l'antiga bassa del molí, on es recull l'aigua de la riera per mitjà d'una resclosa i a traves d'una canal es condueix fins la bassa i desprès entrava al molí. Els anys vint de segle passat, un veí del Figaró produí per primer cop electricitat en aquest molí.

0,300Qm. 2,400Qm. Sant Pere de Vallcàrquera. Està documentada la seva existència des del segle X. És un edifici romànic, al qual es va afegir una nau l'any 1679, dins del marc d'una reforma de l'església que va suposar també la construcció de l'actual campanar i de la porta. La nau romànica està coberta amb volta de canó apuntada, pròpia de finals del romànic, cap a les acaballes del segle XII. Conserva d'època romànica les dues finestres de l'absis i la finestra geminada del frontis. La nau afegida al segle XVII està separada de l'antiga per grans columnes cilíndriques o quadrades d'on neixen arcs de mig punt. 

0,575Qm. 2,975Qm. Deixem a l’esquerra la rectoria de Vallcàrquera.

4,250Qm. 7,225Qm. Collet de la Creu de Can Coll. Continuem a la dreta en sentit ascendent.

1,700Qm. 8,925Qm. Coll de Sant Martí. Si volem fer un mos, el Bellver és una bona opció. Tanmateix, abans d’anar-hi hem d’assegurar-nos que estigui obert.

0.625Qm. 9,550Qm. El Bellver. Per retornar al Coll de Sant Martí nomès cal desfer els darrers 625 metres.

0,625Qm. 10,175Qm. Coll de Sant Martí. Iniciem la pujada cap al cim del Tagamanent per les escales que trobem en el coll.

1,000Qm. 11,175Qm. Turó del Tagamanent (1056 metres). Santa Maria de Tagamanent. L'església de Santa Maria és esmentada al segle X, però no hi ha vestigis d'aquest primitiu temple. L'edifici actual és fruit de reformes i reconstruccions tardanes. Es va refer després de resultar molt afectada pel terratrèmol de 1448 i es van fer reformes importants entre els anys 1578 i 1619, moment en el qual es van afegir les naus laterals, la capella del Roser i es va construir el campanar de planta rectangular. Al costat de l'església hi ha les restes de la rectoria, que té una llinda inscrita amb la data de 1736.

1,000Qm. 12,175Qm. Coll de Sant Martí. Desfem el camí fins el Collet de la Creu de Can Coll.

1,700Qm. 13,875Qm. Collet de la Creu de Can Coll. A partir d’aquest coll el gener de 2024 hem trobat algun punt perdedor o poc senyalitzat per fer el retorn cap al Figaró pel poble de Tagamanent, per tant a partir d’aquest indret us fem la descripció detallada de l’itinerari.

Continuem a la dreta per la pista en sentit descendent.

0.900Qm. 14,775Qm. El nostre camí fa un revolt molt pronunciat a l’esquerra i continuem avall.

0,400Qm. 15,175Qm. El camí baixa a la dreta.

0,225Qm. 15,400Qm. Ens creua una pista. Nosaltres tombem a l’esquerra.

0,800Qm. 16,200Qm. Deixem la pista i tombem a la dreta per un camí en sentit descendent.

0,450Qm. 16,650Qm. Pista que ens creua. Continuem a la dreta.

0,100Qm. 16,750Qm. Deixem la pista i seguim per un camí que trobem a l’esquerra.

1,300Qm. 18,050Qm. Camí que ens creua. Continuem a l’esquerra.

0,080Qm. 18,130Qm. Seguim per un camí que trobem a l’esquerra en sentit ascendent.

0,120Qm. 18,250Qm. Trobem a l’esquerra l’accés a la font de Sant Joan.

0,300Qm. 18,550Qm. Font de Sant Joan. La font es troba al marge de la muntanya i al mateix nivell de l'esplanada. Està arrecerada pel mur frontal i per altres dos que arrenquen en angle recte i paral·lels entre ells, tots retenen les terres i fan uns dos metres d'altura. L'aigua raja per un broc de metall disposat a metre i mig d'alçada i cau al terra. A la dreta tenim un petit banc raconer de pedra per seure i a la part superior hi ha un mosaic de rajoles amb el nom de la font i la imatge de Sant Joan.

El gener de 2024 tot aquest entorn està molt deixat però fins fa no massa anys era una font molt coneguda a la contrada, testimoni de moltes fontades.

Ara desfem els darrers 300 metres i continuem a l’esquerra avall per la pista obviant els camins que ens menen a banda i banda.

0,680Qm. 19,230Qm. Trobem a l’esquerra un corriol que es precipita avall al costat d’una tanca de fusta.

0,240Qm. 19,470Qm. Pista cimentada que ens creua. Continuem a la dreta.

0,060Qm. 19,530Qm. Cruïlla de vials. Continuem lleugerament a l’esquerra per vial asfaltat descendent.

0,730Qm. 20,260Qm. A la dreta trobem el camí d’accés a la font de la Coveta.

0,075Qm. 20,335Qm. Font de la Coveta. Es tracta d'una antiga font, se'n té constància des del segle XIX. La font queda en un racó d'un replà al marge de la muntanya. Es tracta d'un muret transversal de forma sinuosa que ressegueix el marge i delimita l'espai, de menys de mig metre d'alçada, al mig del qual tenim la sortida de l'aigua a través d'un curt broc de ferro. A sota i arran del terra un bassal quadrat de maons recull l'aigua. A principis de febrer de 2024 aquesta font està ben eixuta.
Per damunt del brollador hi ha una petita cavitat (coveta) al marge rocallós, amb una paret de maçoneria al fons. Possiblement la que li ha donat nom a la font.
L'espai immediat a la font està pavimentat, sembla ser que a sota hi ha un dipòsit d'aigua, doncs podem apreciar un parell de registres al terra.

Ara desfem aquests darrers 75 metres i continuem avall per la pista.

0,420Qm. 20,830Qm. Continuem a l’esquerra pel carrer Les Agudes.

0,175Qm. 21,005Qm. Creuem la C-17 per un pas inferior i seguim a l’esquerra.

0,550Qm. 21,555Qm. Camí d’accés a Santa Eugènia de Congost.

0,080Qm. 21,635Qm. Santa Eugènia de Congost. Antiga esglèsia romànica del segle XI, molt modificada que des de la seva fundació va realitzar les funcions parroquials de les cases de Tagamanent situades a la vall del Congost. Com la pràctica totalitat d’esglèsies de Tagamanent, Figaró i Sant Martí de Centelles, els revolucionaris la van saquejar i cremar el 1936. En el cementiri parroquial, hi fou enterrat un home assasinat l’any 1939, durant la retirada de l’exércit republicà.

Desfem aquests darrers 80 metres i continuem a la dreta cap al Figaró.

1,250Qm. 22,885Qm. Font de Ca l’Andreu. Trobem aquesta deu al peu de la carretera si anem direcció Vic. La font és una petita i senzilla construcció adossada al marge de la muntanya, de forma quadrada i sense coberta, feta d'obra rematada amb ciment. A la part de baix hi ha collat un tub de ferro per on raja l'aigua que cau directament al terra.
Tot just a l'altra banda de la carretera hi ha la nova font de Ca l'Andreu, amb aigua de la xarxa municipal i de caire modern. La fotografia del cartell està collada al frontal d'aquesta nova font.

Continuem per la carretera de Ribes cap a l’estació de tren del Figaró.

0,250Qm. 23,135Qm. Creuem la C-17 per un pas superior i tombem a l’esquerra.

0,200Qm. 23,335Qm. Estació del Figaró. Inici i final de l’itinerari d’avui.

La definició de les fonts l’he extret de la página web Encos

Properament, anirem de Barcelona a Terrassa pel GR-6.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada