divendres, 15 de novembre del 2013

RUTA ESPRIU. D'ARENYS DE MUNT A ARENYS DE MAR PEL COLLSACREU

                  Un dels ponts del fondo de Can Rossell

Si la setmana passada féiem una gramàtica d’Espriu, avui us proposem una excursió pels Arenys, de Munt i de Mar.

L’itinerari que us presentarem a continuació té set parts. En aquest sentit poques vegades un recorregut tant curt té contrastos tan grans.
Començarem a caminar tranquilament per la riera de Sobirans, tot seguit ens endinsarem entre masies i bosc per arribar al Collsacreu. La tercera part ens portarà pel fondo de Can Rossell, abans de creuar Arenys de Munt tot seguint la riera. El parc de Can Jalpí serà l’últim reducte verd abans de caminar paral.lels a l’autopista, en un tram poc agradable d’asfalt i soroll. Quan arribem al rial de Sepí, ple de sorra i canyes,  ja serem a Arenys de Mar, ara nomès ens restarà arribar arran de mar i caminar uns centenars de metres a tocar de la Mediterrània.

Com sabreu totes les rutes que us presentem lluny de la Serralada Litoral son la continuació o una variant d’una sortida anterior.
Per tant, aquest itinerari que fem avui enllaça  amb l’etapa 1 del GR-83 entre Mataró i Collsacreu de la qual vam parlar l’octubre de 2011 i tanmateix, això ens possibilita que entre la guía del GR-83 editada per Prames i la descripció feta avui a partir del Collsacreu, sorgeixi una ruta entre Mataró i Arenys de Mar de 23,780 metres i només ens calgui la línea 1 de Renfe per desplaçar-nos.

Si  nomès volem caminar fins a Arenys de Munt, la distància de l’excursió es redueix fins els 18 quilòmetres i el trajecte fins l’estació d’Arenys el podem fer amb l’autobús de línea de l’empresa Colomer que surt cada hora.

La ruta d’avui té una llargada d’uns 12,5 quilòmetres, un desnivell positiu d’uns 300 metres i un desnivell negatiu d’uns 440 metres. L’excursió es pot fer a qualsevol época de l’any, evitant les hores centrals dels dies més calurosos de l’any i sobretot degut al pas per fondos, rieres i rials no fer-la si plou amb certa intensitat.

Per arribar a Arenys de Munt, a l’estació d’Arenys de Mar he agafat l’autobús de línea cap al poble d’interior.

L’ITINERARI

0,000Qm. 0,000Qm. Comencem l’excursió d’avui a la cruïlla de les carreteres de Torrentbó i Lurdes amb la Rambla de l’Eixample,  iniciant  la marxa en sentit lleugerament ascendent per la riera de Sobirans (carretera de Lurdes).

1,300Qm. 1,300Qm. Tot just abans d’arribar a la zona de picnic del Santuari de la Mare de Déu de Lurdes, seguim a la dreta per un camí que creua la riera.

0,400Qm. 1,700Qm. El camí es fa més estret i una mica més costerut. Nosaltres sempre amunt pel camí principal, obviant els corriols que ens menen a banda i banda.

0,800Qm. 2,500Qm. Bifurcació. Nosaltres continuem pujant pel camí de la dreta.

0,500Qm. 3,000Qm. Cruïlla de camins. Seguim amunt pel camí de l’esquerra.

0,700Qm. 3,700Qm. Arribem a una pista que ens creua amb senyals del GR-83. Nosaltres girem a la dreta en sentit descendent, direcció El Canigó.

0,900Qm. 4,600Qm.  Tot seguint les marques del GR-83 deixem la pista i seguim un corriol que marxa davant nostre i que ja ens durà fins la carretera C-61.

0,125Qm. 4,725Qm. Coll de Collsacreu. Carretera C-61. Creuem la carretera i a l’altra banda a mà dreta comença el sender del fondo de Can Rossell. (SL C-75).

Fondo de Can Rossell. Fins a finals del segle XIX que es va construir la carretera entre Arenys i Sant Celoni, aquest camí ral era la via més curta entre Arenys de Munt i el Vallès. El propi ús del camí ha anat configurant la seva forma, el que veiem avui és l’emprenta del tragí de molta gent al llarg de molts anys, els pagesos per anar a mercat dels dimecres a Sant Celoni, a l’epoca de la verema era un no parar de carros plens de raïms que baixaven de les vinyes de Collsacreu, era la via d’accés per transportar els troncs que fornien de fusta les drassanes d’Arenys de Mar… En aquest sentit, els troncs eren arrossegats fondo avall i el seu constant arrossegament contribuí a la forta erosió del sòl del camí i, en conseqüència, al seu enfonsament progressiu.

0,600Qm. 5,325Qm. Durant aquests primers metres, es combina una forta baixada amb el pas de tres túnels que salven la C-61 per sota. Després del tercer pont continuem avall. Llàstima que en aquesta part del camí a mitjans de novembre de 2013 hi hagi tanta brutícia.

0,550Qm. 5,875Qm. Cirerers d’en Roca. Uns metres més endavant deixem el camí més ample i continuem a l’esquerra per un corriol flanquejat per alzines.

0,200Qm. 6,075Qm. Obvíem el corriol que marxa a l’esquerra i nosaltres seguim pel fondo.

0,550Qm. 6,625Qm. Creuem  la carretera BV- 5031 i seguim pel carrer que davalla davant nostre que no és altre que el carrer Camí Rossell, ja dins del nucli urbà d’Arenys de Munt.

0,100Qm. 6,725Qm. Girem a la dreta per l’avinguda Panagall.

0,200Qm. 6,925Qm. Arribem a la Rambla Francesc Macià. Tot just a la cantonada hi ha una la Font de l'Eixample datada el 1926.  La font queda a l’ombra dels plataners de la riera, el frontal de l’aigua està feta de rajola marró i davant hi ha un banc que recorda moltíssim als bancs del Parc Güell.

Nosaltres ara girarem a l’esquerra tot baixant per la riera.

Tanmateix, si volguéssim tornar al punt d’inici de la sortida d’avui, només hauríem de pujar 200 metres per la riera i arribaríem a la confluència de la Rambla de l’Eixample amb la carretera de Torrentbó i la carretera de Lurdes.

0,900Qm. 7,825Qm.  Cruïlla de carreteres. Creuem i seguim avall paral.lels a la riera, pel passeig de Can Jalpí.

0,500Qm. 8,235Qm. Entrem al parc urbà de Can Jalpí. Continuem avall.

0,650Qm. 8,885Qm. Sortim del parc, creuem l’accés a una finca particular i vint metres més enllà, a la dreta,  en un mur, trobem la primera fita de la ruta “Rials d’Arenys”. A partir d’ara i fins el final de l’excursió seguirem aquesta ruta. Ens dirigim cap al rial del Sepí.

0,050Qm. 8,935Qm. El camí desemboca en un vial asfaltat que va paral.lel a l’autopista. Nosaltres el seguim, malgrat que pràcticament no hi passen cotxes, hem d’anar amb compte.

0,350Qm. 9,285Qm. El vial passa a ser cimentat i puja bruscament, deixant a l’esquerra, a l’altra banda de la tanca, el peatge de l’autopista.

0,400Qm. 9,685Qm. Veinat de Can Deri. Cruïlla. Girem a l’esquerra per un camí de terra.

0,400Qm. 10,085Qm. Creuem el pont per sobre l’autopista.

0,100Qm. 10,185Qm. Girem a la dreta per un corriol que baixa per anar a trobar el rial de Sepí.

0,400Qm. 10,585Qm. Cruïlla de carrers. Continuem pel passeig de Can Cargol, paral.lels al rial de Sepí.

0,560Qm. 11,145Qm. Carrer del Fondo del Cementiri. Girem a la dreta per anar a buscar la carretera NII.

0,080Qm. 11,225Qm. NII. Girem a la dreta direcció Barcelona.

0,200Qm. 11,425Qm. A l’entrada de la zona comercial, continuem pel pas soterrani, per sota la carretera.

0,050Qm. 11,475Qm. Girem a la dreta per anar a trobar el pas de la riera per sota la via de tren. ¡¡¡MOLT DE COMPTE!!! En cas de pluja, o mala mar pas totalment desaconsellable, perquè un pas sense cap mena de complicació amb bon temps, es pot convertir en una trampa mortal amb temps advers.

0,070Qm. 11,525Qm. Mar Mediterrània. Vigilant de no relliscar, a la nostra esquerra pugem per l’espigó i a la part superior trobarem l’inici del Camí de Mar que ens durà fins l’estació d’Arenys. No caldria dir, que en cas de mala mar ens abstenim de pujar per l’espigó.

0,030Qm. 11,555Qm. Inici Camí de Mar. A l’esquerra vistes inmillorables de la Mediterrània amb el port d’Arenys al fons.

0,600Qm. 12,155Qm. Començament andanes de l’estació. Continuem pel Camí de Mar fins el final de l’estació.

0,300Qm. 12,455Qm. Per un baixador de terra, creuem pel final de la via 5. (via d’aparcament de trens i per tant en aquest punt no hi ha trànsit de trens). Tanmateix, cal anar amb compte. A continuació accedim a l’andana i al pas soterrani que ens portarà fins l’edifici de l’estació.

0,050Qm. 12,505Qm. Estació d’Arenys de Mar. Final de l’excursió d’avui.

Per fer aquesta entrada he consultat el Mapa i la Guia Excursionista del Parc Natural del Montnegre-Corredor editat per Alpina el 2003.
La Guía del GR-83. Camí del Nord o del Canigó  editada per Prames  l’any 2006 i el tríptic editat pel Parc Natural del Montnegre Corredor de l’excursió senyalitzada pel “Fondo de Can Rossell”.

La propera setmana seguirem parlant d’Espriu, això sí cal tenir en compte que serà setmana de Santa Cecília.















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada