dissabte, 20 d’octubre del 2018

COLLSEROLA X. DEL TIBIDABO A PENITENTS PER CAN BORNI.

                                        Font del Bacallà

Avui us presentem un itinerari que no arriba als 6 quilòmetres, pràcticament tot baixada i que sortint del Tibidabo ens acosta fins el barri de Penitents de Barcelona. Per tant, aquesta seria una alternativa a l'itinerari que us vam presentar el mes d'agost de 2018 "Collserola VII. Del Tibidabo a la Vall de Sant Just" que en aquest cas ens baixava també fins la ciutat de Barcelona, però desprès d'haver fet 15 quilòmetres.

Aquest itinerari també podria ser una continuació de la sortida "Santa Perpètua - Tibidabo", que us vam presentar en aquest blog el març del 2015. 

Tant per arribar a l'inici del recorregut com per marxar, una vegada hem finalitzat la sortida, tenim molt bona connexió de transport públic i per tant és d'aquelles sortides que podem deixar el cotxe tranquilament a casa.

Ara que ja hem arribat al nucli urbà de Barcelona, a partir de principis de 2019, us presentarem algun itinerari per fonts, edificis, monuments i racons singulars de la ciutat.



L'ITINERARI


0,000Qm.  0,000Qm. Iniciem l’excursió a la Plaça del Tibidabo, tot just al costat del Restaurant Club dels Aventurers i continuem a l’esquerra per la carretera del Tibidabo a Vallvidrera, deixant a la dreta el Temple Expiatori del Sagrat Cor.

0,500Qm. 0,500Qm. Enllacem amb la carretera de Vallvidrera a Sant Cugat. Uns metres més endavant, deixem a la dreta el Gran Hotel La Florida.

0,600Qm. 1,100Qm. Creuem la carretera BV-1418 i continuem a l’esquerra.

0,550Qm. 1,650Qm. Aparcament dels Jardins de Can Borni. Continuem per una pista que trobem a la dreta i a partir d’ara i fins al final, seguim les marques del PR-38.

0,450Qm. 2.100Qm. A l’esquerra, trobem l’entrada dels Jardins de Can Borni i nomès uns vint metres més enllà, en una raconada a la dreta, hi ha la font de Can Borni. El frontal d’aquesta font està adossat al marge, format per una paret de pedra vista d'uns tres metres d'amplada per tres d'alçada que suporta un arc de totxo vist. El terra immediat està empedrat i enlairat dos esglaons respecte el camí. La paret de la dreta també és de pedra vista i rematada amb maons. A l'esquerra hi ha un bonic banc corregut de pedra i acabat en rajola blanca amb la tècnica del trencadís. 

A mitjans d’octubre de 2018, raja un bon doll d’aigua per la part baixa del frontal a través d'un tub d'acer inoxidable abonyegat i cau a una bassa rectangular arran del terra.
Aquesta font és de mina i alimenta continuament la cisterna del Viver de Can Borni amb la que es reguen les zones enjardinades.
Desfem aquests últims vint metres i entrem als jardins.

 Els jardins Viver de Can Borni estan oberts els dies de funcionament del Parc d’Atraccions del Tibidabo. El jardí està dividit per diferents terrasses on s’accedeix per un camí principal i diferents caminois. En una d’aquestes terrasses hi ha la font del Lleó de Can Borni que està situada dins d’una bassa semicircular. Aquesta font és ornamental i l’aigua mitjançant un canaló va caient a quatre basses situades a terrasses inferiors.
Aquest canaló fa un recorregut d’uns 80 metres i salva un desnivell d’uns 30 metres. Certament és una font molt xula que trobarem a tres minuts de l’entrada dels jardins, per tant, ara nomès ens queda desfer aquests dos-cents cinquanta metres i tornar a l’entrada d’aquest parc.
Girem a l’esquerra pista avall.

0,325Qm. 2,925Qm. Seguim per unes escales que trobem a mà esquerra.

0,300Qm. 3,225Qm. Arribem a una placeta i continuem recte. Vint metres més enllà i desprès de pujar una mica, trobem una terrassa on hi ha la Font del Bacallà.
Font del Bacallà.  Es tracta d'una construcció el.laborada formada per un frontal de pedra vista encastat al marge. L'aigua raja per un tub de plàstic encastat al mig del frontal i cau a un bassal rectangular arran del sòl que està empedrat i de forma semicircular, després desguassa formant el torrent que porta el seu nom. El desguàs deu estar embossat, doncs l'aigua vessa del bassal i s'escola pel mig de l'esplanada buscant el torrent. A mitjans d’octubre de 2018, raja un modest rajolí.

Al capdamunt del frontal hi trobem una llosa de pedra amb un relleu que representa una penca de bacallà i la data de construcció, 1910, curiosament les dues últimes xifres ho són en lletres, no pas en números, "19 DEU"'. Al costat, una placa d'acer inoxidable ens recorda, a banda del nom de la font, que fou restaurada la primavera de l'any 1986 pel Col·lectiu Agudells de Sant Genís.

A banda i banda de la font i formant angle obert amb aquesta, arrenquen dos llargs seients de pedra amb respatllers que alhora retenen les terres. 
Ara desfem els últims 300 metres fins la pista superior, on girem a l’esquerra tot planejant cap a Barcelona.

0,125Qm. 3,650Qm.  Tombem a l’esquerra per una pista que ens creua.

0,275Qm. 3,925Qm. Després d’una tanca del Parc trobem una cruïlla de pistes. Continuem a la dreta per la pista asfaltada en sentit descendent.
Ara estem baixant pel carrer Siurana.

0,550Qm. 4,475Qm. Carrer que ens creua. Continuem a l’esquerra tot planejant. Seguint les marques del PR-38.

0,225Qm. 4,700Qm. Continuem recte pel camí asfaltat que es precipita cap al barri de Penitents.

0,475Qm. 5,175Qm. Plaça. Continuem a la dreta pel carrer Trullols que marxa en sentit descendent.

0,200Qm. 5,375Qm. Continuem a la dreta pel carrer Navata.

0,025Qm. 5,400Qm. Carrer Gutenberg. Baixem per unes escales que trobem a l’esquerra.

0,175Qm. 5,575Qm. Carretera de l’Arrabassada.  Continuem a la dreta.

0,100Qm. 5,675Qm. Passeig de la Vall d’Hebron. Creuem la Ronda de Dalt per un pas superior. A continuació girem a l’esquerra.

0,100Qm. 5,775Qm. Continuem a la dreta pel carrer d’Anna Piferrer.

0,100Qm. 5,875Qm. Metro Penitents. Cantonada carrer Anna Piferrer amb avinguda de Vallcarca.  Final de la sortida d’avui.

La majoria d'explicacions referents a les fonts, les he extret d'Encos.

Properament, parlarem de rutes pels boscos més bells.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada