dimecres, 1 d’agost del 2018

LA FESTA DEL CÀNTIR D'ARGENTONA



                                      Els càntirs d'aquest any
                                                 

Durant tot l'any poseu visitar el Museu del Càntir d'Argentona abans o desprès de fer una excursió visitant diferents fonts d'aquesta vila maresmenca o pujar fins el Castell de Burriac.

Dins el museu trobareu tot allò relacionat amb el món del càntir i els atuells, majoritàriament fets amb fang cuit, que cobreixen les diverses necessitats domèstiques relacionades i que s'utilitzen per tenir-hi aigua o altres líquids i que alhora també serveixen per beure-hi a galet.

Hi trobareu tota mena de càntirs, de colla, de barca, de nevera, d'engany, cilíndrics, de tronc... i d'arreu del món, sobretot de l'entorn de la Mediterrània, però també hi ha càntirs, cantimplores i gerres d'altres punts d'Europa i de llocs tan allunyats com Etiòpia, Perú o els Estats Units.

També hi trobareu una sèrie de càntirs pintats per en Picasso a la dècada dels 60 i com no, la col.lecció de càntirs que des de 1951 commemoren la Festa del Càntir que es fa cada any a principis d'agost.

Per altra banda, hi trobareu els atuells que hem fet servir els catalans per guardar l'aigua i poder beure-la els darrers 3000 anys. 

Finalment, s'ens mostra el procès d'el.laboració dels càntirs, des de que s'estreu la terra de la terrera fins que arriba a la botiga o a la parada de qualsevol fira de terrissa.

Però sens dubte, el millor dia per visitar  aquest museu és el 4 d'agost, Sant Domingo. Al marge dels concerts, cercaviles, espectacles de carrer, àpats... que trobem a qualsevol festa Major a Argentona, aquest proper dissabte també hi trobareu jocs infantils entorn de l'aigua i el món del càntir, aixecades de càntirs, una processó amb els capgrossos i els gegants xarbotarires, la benedicció de les aigües i el càntir de l'any...

Si aquests dies no heu marxat massa lluny d'aquestes contrades és una bona proposta per fer amb canalla.

Properament, fontejarem per Vallvidrera amb Mossèn Cinto Verdaguer.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada