divendres, 23 de juny del 2017

CAMINANT PEL VOLTANT DE LA FONT DELS CASTANYERS


                                                                                                                                       Font dels Castanyers

Avui anirem d’excursió des de la Font dels Castanyers fins el Poblat Ibèric del Turó de les Maleses. Contràriament al que dèiem fa poques setmanes quan ens acostàvem fins la Font del Porró, avui descobrirem corriols que inclús en algun cas s’han recuperat aquests darrers anys. Un d’aquests exemples és el corriol per on transcorren els primers set-cents cinquanta metres de la sortida d’avui i que no fa més de 10 anys era impracticable.

La sortida d’avui és una excursió de mig matí o mitja tarda, doncs tot i el desnivell, 150 metres positius,  no tardarem més d’una hora i mitja per fer els poc més de 5 quilòmetres que té aquest itinerari.

Cal evitar les hores centrals dels dies més calorosos de l’any, doncs a mesura que guanyem alçada estarem molt exposats al sol. No oblideu de portar aigua, doncs només podrem carregar-ne a la Font dels Castanyers.

Per arribar a la Font dels Castanyers, avui us proposem una aproximació en cotxe.
 Cal seguir la B-500 fins el Coll de la Conreria i d’aquí ens dirigirem cap al Seminari, on actualment hi ha una casa de colònies. Des d’aquí seguim el Camí Antic de Sant Fost. Sis-cents metres més endavant, trobem una cruïlla i nosaltres continuem pel carrer Camí dels Castanyers que mil cent metres més endavant es converteix en pista de terra.
Des d’aquest punt, fins la Font dels Castanyers, només ens restaran mil quatre-cents metres.

L'ITINERARI
0,000Qm. 0,000Qm. Iniciem l’excursió d’avui a la Font dels Castanyers de Sant Fost de Campsentelles.
La construcció està feta de totxos arrebossats i a ambdós costats de la font hi ha dos bancs fets d’obra per seure. Actualment l’aigua raja d’una aixeta amb polsador i per accedir a la font cal baixar tres esglaons.
Malgrat que la “plaça” on hi ha font està urbanitzada, doncs el restaurant dels Castanyers està a tocar, cal dir que els plàtans que hi ha pel voltant, doten l’indret d’una agradable ombra.

Sens dubte, la Font dels Castanyers, és una de les fonts més conegudes del municipi, ja que al principi del segle passat el broll d’aigua tenia unes característiques minerals, deien que bicarbonatades, molt recomanables per alleugerir afeccions de l’aparell digestiu i també la llavors anomenada malaltia del “catarro”. A les dècades dels trenta, quaranta, cinquanta i seixanta del segle passat, l’aigua d’aquesta font va ser comercialitzada inicialment com a dipòsit de la Font dels Castanyers i més endavant per una empresa de Badalona que l’embotellava i després en llurs camions en feia el repartiment de les garrafes pels pobles de la rodalia i principalment de la ciutat veïna de Badalona.

Amb l’aparició de l’automòbil, les famílies, tot fent una excursió, anaven a la font i gratuïtament omplien les garrafes que desitjaven, fet que a la llarga va comportar la desaparició comercial de l’aigua. A finals dels vuitanta, la sequera que va patir el país, va aconsellar posar-hi una aixeta, a fi que no quedés esgotada a l’estiu.

Deixem l’entrada del restaurant a la nostra esquena i continuem cap a una placeta de terra.
0,100Qm  0,100Qm. A l’esquerra trobem un corriol que s’enfila amunt i uns metres més endavant passa a tocar d’una torre elèctrica.

0,400Qm 0,500Qm. Arribem a un pas, on cal anar en compte, doncs rellisca molt i podíem anar avall.

0,350Qm. 0,850Qm. Arribem a un camí que ens creua. Girem a la dreta en sentit ascendent.

0,300Qm. 1,150Qm. Bifurcació. Continuem en diagonal a l’esquerra en sentit ascendent.

0,175Qm. 1,325Qm. Cruïlla de camins. Continuem cap a la dreta.

0,100Qm. 1,425Qm. Arribem a una pista que ens creua. Girem a l’esquerra

0,060Qm. 1,485Qm. Girem a la dreta per un caminet que ens ha de dur fins el Poblat Ibèric del Turó de les Maleses. Ara estem seguint el SL-150.

0,050Qm. 1,535Qm. Continuem per un corriol que trobem a la dreta.

0,275Qm. 1,810Qm. Cruïlla de camins. Girem a la dreta.

0,175Qm. 1,985Qm. Poblat Ibèric del Turó de les Maleses. Està a una alçada de 420 metres i des d’aquí dalt en dies clars tenim unes vistes de tot el Vallès i fins els Pirineus. Aquesta situació permetia a les Maleses mantenir la visibilitat de tots els poblats del voltant.

Té una extensió de 3.322 metres quadrats. S’hi ha fet diverses intervencions, tant d’excavació com de restauració. L’urbanisme de les Maleses, segueix el patró tradicional d’un carrer central que divideix el poblat en dues parts: el vessant de Sant Fost està orientat a l’est i el vessant de Montcada a l’oest. Tant a un costat com a l’altre les cases s’afileren en bateries de construccions que aprofiten el mur de tancament per recolzar-s’hi i gaudir d’una bona resistència.

Les cases a les Maleses presenten tres, cinc o més habitacions en una superfície de 50 metres quadrats aproximadament. A l’àrea excavada, destaquen tres conjunts, la casa del moliner, la casa del ferrer i la casa d’una família prestigiosa del poblat.

Els habitants de les Maleses, pertanyien a la tribu dels laietans, els quals practicaven l’agricultura i la ramaderia, i comerciaven amb grecs, fenicis i cartaginesos.
L’abandonament del poblat es produeix abans de la segona guerra púnica, però fins ara desconeixem els motius que ho van provocar.

Desfem els últims 500 metres, fins la pista forestal que hem trobat pujant, per tant,
0,175Qm. 2,160Qm. Girem a l’esquerra cap a La Conreria.

0,275Qm. 2,435Qm. Continuem a l’esquerra.

0,050Qm. 2,485Qm. Arribem a la pista que ens creua. Girem a la dreta en sentit lleugerament ascendent.

0,025Qm. 2,510Qm. Continuem a l’esquerra per un corriol que va pujant.

0,350Qm. 2,860Qm. Turó de la Coscollada 463,3 metres. És el turó més alt de la ciutat de Badalona.  Des d’aquí tenim unes fantàstiques vistes del Barcelonès. Ara desfem els últims 60 metres i girem a la dreta per un corriol que baixa cap al vessant del Vallès.

0,475Qm. 3,335Qm. Camí carreter que ens creua. Girem a la dreta en sentit descendent.

0,200Qm. 3,535Qm. Obviem un camí que ens arriba per l’esquerra. Nosaltres continuem avall.

0,350Qm. 3,835Qm. Tornem a obviar un altre camí que ens arriba per l’esquerra. Continuem avall.

0,200Qm. 4,035Qm. Cruïlla de camins. Seguim a l’esquerra, avall.

0,800Qm. 4,835Qm. Arribem a una pista. Girem a l’esquerra en sentit lleugerament ascendent.

0,250Qm. 5,035Qm. Font dels Castanyers. Inici i final de la sortida d’avui.

Per fer aquesta entrada he extret la informació de la Font dels Castanyers del llibret “Fem Memòria. Núm 2. Les Fonts de Sant Fost de Campsentelles”, d’en Jaume Rifà, l’Amadeu Rovira i en Josep Gurri i editat l’any 2009.
Per altra banda, he extret informació del Poblat Ibèric de les Maleses dels plafons fets pel Parc de la Serralada de Marina.

Properament, us presentarem una nova gramàtica del Caminant.


2 comentaris:

  1. Hola!
    Fa mesos que busco senders per Sant Fost o Martorelles on pugui trobar fonts. Ens agrada moltíssim caminar amb els gossos.
    El diumenge passat (25/06/17) vaig decidir-me a anar a la font dels Castanyers. La meva sorpresa va estar que vaig preguntar abans d' arribar-hi i un veí em va respondre que fa temps que està tapiada.
    Ostres, quina ràbia!
    Sóc extremadament dolenta per guiar-me mitjançant els mapes i torno a estar allà on vaig començar, o sigui, perduda.
    Em podeu ajudar a trobar itineraris senzills per visitar fonts? Estic especialment il·lusionada però sola no me' n surto.
    Gràcies!

    ResponElimina
  2. -Bona nit Xell, la Font dels Castanyers, no està pas tapiada, està al costat del restaurant que porta el mateix nom i fins i tot s'hi pot arribar en cotxe.
    Quant a rutes per trobar fonts, en aquest blog trobaràs les descripcions per arribar a moltes.
    De Martorelles i Santa María jo diria que ja hi són totes i de Sant Fost ja n'hi ha força. Les descripcions són a través de text i són fàcils de seguir. Tanmateix, no és gens dolent perdre's, tot el contrari és la manera de trobar nous camins.
    Per últim, et recomano que consultis aquests dos llibres abans d'anar a trobar les fonts.
    1. Fonts Martorellenques.
    2. Les Fonts de Sant Fost,
    els trobaràs fàcilment a les biblioteques d'ambdos pobles.
    A reveure.
    Toni Seuma.

    ResponElimina