Pollo Matapuces
Com ja va
sent costum, quan fem un cicle dedicat a un territori, una de les entrades
que no pot faltar és una Gramàtica del Caminant. A vegades trobar paraules d’una
comarca o d’una zona geogràfica és força complicat, sigui perquè no hi ha fonts
on trobar aquests mots o bé perquè les paraules que hem trobat ja han sortit en
una de les gramàtiques anteriors.
Tal vegada
això cada vegada és més possible doncs fa poc vam arribar a les 1.000 paraules
de la Gramàtica del Caminant. Per sort, aquest no ha sigut el cas del Moianès i
avui us presentem les següents 23 paraules, una expressió i una dita.
Apallat:
Cansat.
Baieton:
Plat típic del Moianès molt similar al trinxat de la Cerdanya i format per una
base de col i patata aixafades i acabat amb trossos de cansalada i botifarra
negra.
Camalluents:
Malnom que utilitzen la gent de Castellterçol per anomenar als barcelonins.
Can Pitolet:
Nom com s’anomenava a Castellterçol el joc de cuit-i-amagat.
Eixaboirar:
Esternudar.
Embrumar-se:
Tenir el nas carregat de mocs.
Empuntegar:
Ensopegar.
Entravessar:
Creuar, barrejar races o classes diferents en la reproducció d’animals o
plantes.
Escarcanyar-se:
Esgargamellar-se.
Esgargamellar-se:
Cridar excessivament.
Esparriot:
Home que en els poblets rurals surt disfressat durant el Carnestoltes empaitant
la mainada i fent altres facècies.
Estuforn:
Espècie d’esternut que fan les bèsties.
Garrofí: Nom
d’un antic ball popular del Moianès, i nom de cada un dels dansaires que hi
prenien part.
Mataquintos:
Cigar molt fort. Caliquenyo.
M’has deixat
el cap com tres quartans: M’has deixat el cap com un timbal. De tantes coses
que m’has dit, gairebé tinc mal de cap.
Petruca: En
el joc de les bales, la bala més grossa era la petruca.
Pollo Matapuces:
El Pollo és un dels personatges més emblemàtics del folklore
moianès. Es tracta d'un esparriot, un d'aquells personatges que, vestits de
manera estrafolària i armats amb un artefacte amenaçador, obrien pas i posaven
ordre en les processons i celebracions festives. A més és segurament l'únic
esparriot que no empra un capgros per cobrir-se que es manté viu en el folklore
català.
Potiner:
Brut. Que maneja barroerament les coses. En castellà, “chapucero”.
Potillot:
Plat típic del Moianès que consisteix en els peus de xai i la tripa que es fan
amb samfaina.
Regruades:
S’anomena a les patates que desprès de fetes ja estan passades.
Se’n
perilla: Expressió que es fa servir per fer referència a quelcom que és molt
poc probable que passi. Per exemple: Se’n perilla que ens toqui la Rifa de
Nadal.
Rostillons:
Els trossos de cansalada que es posen en el baieton.
Vianda:
Menja, comestibles, cosa alimenticia de tota mena.
Xotre:
Deformació eufèmica de fotre, usada amb tots els significats d’aquest.
Xotro: Brut,
potiner.
Per fer aquesta
entrada he extret informació de la secció Paraules en ruta a Castellterçol i
Moià del programa Divendres de TV3.
Properament
parlarem de la font d’en Mià d’Alella.
Eixavuirar DIEC
ResponElimina"per A anomenar ELS barcelonins"
embrOmar-se (probablement)
*properament> (ben) aviat, aviadet