Fa tres mesos us vaig parlar de les 19 Fonts de Badalona. Llavors ja comentava que segurament no era una llista tancada, i així és. Per una banda, unes setmanes més tard vaig trobar la Font de Can Mas que avui us presentaré, que malgrat que ja figurava a la llista, era una deu totalment desconeguda per mí.
Per un altre cantó, als llibres LES MINES DE LA SERRALADA DE MARINA (Volums I i II) d’Enric Porcel i Francesc Alfambra publicats els anys 2000 i 2004 i editats pel Grup d’Espeologia de Badalona, hi vaig trobar informació nova sobre mines i fonts urbanes de Badalona.
A hores d’ara encara no tinc clar si la llista queda tancada, i de fet uns versos d’en Frederic Salvador i Duran publicats a Fonts, deus i mines de Badalona l’any 1992, són un fidel reflexe d’aquest pensament
Badalona té tantes mines
Que no s’en sap pas quantes
veuras, si és que ho esbrines
que són més que dits de les mans
N’hi ha que acaben en fonts.
Altres omplen grosses basses,
unes de senyores dimensions
i les més pel servei de les cases
Les mines de Badalona
són tan bé aprofitades
que ningú no els hi dóna
ni el descans de les migdiades.
Ara, després de la poesía toca entrar en matería i començarem per la Font de Can Mas.
La mina de Can Mas està a 192,5 metres d’alçada. A uns 900 metres de San Jeroni de la Murtra, direcció Can Ruti, tot seguint el GR-92. Antigament Can Mas estava formada per tres masies diferents: Can Mas, Ca l’Oliver i Can Selves.
Ca l’Oliver era una gran casa senyorial del segle XVIII. Tenia uns grans safareigs i una font (de Can Mas de Baix). La petita mina que presentem devia format part de l’alimentació d’aquests. Actualment, la mina està oberta i continuament raja aigua d’un tub. L’aigua creua un camí i cau a l’esquerra buscant el torrent.
A finals d'agost de 2017, hem tornat a visitar la Font de Can Mas i ens hem trobat amb això. "Mina oberta de pedra i maons, arrebossada per l'exterior i amb una boca rectangular, de mig metre d'amplada per uns 75 Cm d'alçada.
L'aigua de la mina sortia a l'exterior a través d'un broc de ferro galvanitzat situat a la part baixa i desguassava pel camí buscant el torrent. A finals del 2013, encara es podia veure el broc, avui dia està colgat per una muntanyeta de terra Cal destacar el bastiment del sostre de la mina, amb peces arrodonides d'un quart de cercle.
Actualment, tot aquest entorn està molt brut i deixat"
Pel que fa a les mines d’aigua, aquestes servien per abastir a una masia, a un grup de cases o inclús a un barri. Avui només les enumeraré, segur que trobem una altra oportunitat per parlar-ne més a fons
1. LA MINA DE LA FONTSANTA
2. LA MINA DE LA FONT DEL LLEÓ
3. LA MINA DE CA L’ARNÚS
4. LA MINA DE CAN PUJOL.
5. LA MINA DE LA TORRE CODINA- CAN COLL
6. LA MINA DEL CARRER DEL MOLÍ DE LA TORRE
7. LES MINES DEL TORRENT DE LA FONT DE BADALONA
8. LA MINA DE CA L’ALEMANY
9. LA MINA DE CA L’ARQUER
10. LA MINA DE CAN TÀPIES
11. LA MINA DE CAN CABANYES
12. LA MINA D’EN SOLEI
13. LA MINA DE COLL I PUJOL
14. LA MINA DEL COMÚ.
Finalment, quan parlem de fonts urbanes, entenem que han de ser fonts amb certa història, sigui per la seva antiguitat, pel seu estil arquitectònic, per la funció pública que tenien anys ençà…
I en aquest sentit a Badalona trobaríem 4 fonts amb aquestes característiques.
1. La Font de la Plaça Constitució.
2. La Font de la Plaça Pau Casals.
3. La Font de Ca l’Arnús, al carrer de Sant Bru.
4. La Font del Pont del Ferrocarril, a la cruïlla dels carrers Eduard Maristany i Mar Tirrena.
Properament, parlarem d’aquestes fonts urbanes i d’altres que potser encara resten amagades en algun carreró o plaça de Badalona.
Hola,
ResponEliminaEm podries pasar informació de on estava la Masia de Can Mas ? o on trobarne fotografies. Aquesta masia es va perdre amb la contruccio de la carretera de canyet tinc entes ?
La masia de Can Mas sembla ser que encara està dempeus a llevant del torrent.
ResponEliminaDe fet l'Ajuntament de Badalona fa no massa anys, va editar una ruta per les masies i cases de Canyet i es refereix a Can Mas com un conjunt agrícola, del qual es tenen referències documentals a l'edat mitjana. La casa de planta i pis, també té golfes al cos central, on destaquen tres finestres, i conserva, encara, la sala de cups i el celler.
una pregunta la mina de fontsanta on es troba perque vaig voltar a prop de sant jeroni y no la vaig trobar?
ResponEliminaya hi trobat la mina d'aigua de la fontsanta i la mina d'aigua del lleo
ResponEliminaAvui passejant per una zona que encara no habia vist del parque del turo d'en caritg he trobat una nova mina d'aigua que es diu mina d'aigua del turo d'en caritg a prop de la guardia urbana
ResponEliminaHOLA AMIGO SOY DAVID DE MOMENTO CASI TENGO LA RESPUESTA CORRECTA A CUANTAS MINAS DE AGUA HAY EN BADALONA HAY MINAS MUY PEQUEÑAS QUE MIDEN POCOS CENTIMETROS, MINAS PEQUEÑAS DE UNOS POCOS METROS ,MINAS DE AGUA GRANDES, PERO TAMBIEN HAY MINAS DE AGUA SUPERGRANDES DE MOMENTO ENTRE CIUDAD Y MONTAÑA LA RESPUESTA ES 50 MINAS DE AGUA PERO POCAS ME QUEDARAN
ResponElimina