La Font Vedruna o de Can Roure
Aquells que aneu seguint el blog, ja coneixeu la meva falera per trobar fonts per allà on passo i aquestes contrades no han sigut una excepció.
Sembla ser que algú fa anys va començar un treball per parlar de les "100" fonts del municipi mitjançant la publicació d'un llibre, però a hores d'ara aquest treball encara no ha arribat a cap llibreria.
Malgrat tot, a la biblioteca Maria de Jonqueres de Les Planes d'Hostoles vaig trobar al llibre "Les Planes d'Hostoles" d'en J. Campistol, J.Canal i M. Soler, editat el 1988 per la Diputació de Girona on feia referència d'un estudi hidrogeològic del terme de les Planes d'Hostoles fet el 1987 i titulat "Pous i fonts de les Planes d'Hostoles" i on hi figurava la següent llista.
1. Font de la Pruenca.
2. Font de la Clota.
3. Font Petita.
4. Font de Can Cadumi
5. Font del Poot (Pouot)
6. Font de Can Nofre
7. Font del Fontanil.
8. Font de la Rectoria.
9. Font de la Canova.
10. Font de Can Ferriol.
11. Font de Sant Pelegrí.
12. Font de l'Angel o dels Enamorats.
13. Font de Can Roure o Vedruna.
14. Font del Buscaró
15. Font de les Fontiques.
16. Font del Mirall.
17. Font de Santa Margarida.
18. Font Fosca
19. Font del Conill
20. Font de la Plana
21. Font de les Encies.
22. Font de Can Pipa.
23. Font de Can Migrat.
24. Font de la Xart.
25. Font de les Tunes.
26. Font d'Àliga.
27. Font del Puig.
28. Font de la Vila.
Avui parlarem una mica de la Font de l'Angel i de la Font Vedruna, però abans vull fer esment dels arbres singulars que hi ha a Les Planes d'Hostoles. Molts pobles tenim una alzina centenària, una plataneda, un lledoner, un castanyer... però en aquest municipi de 37 quilòmetres quadrats trobem fins a 22 arbres inventariats com a singulars com el Roure Gros de la Xuriguera, l'Aulina de la Serra i l'Arbre de les Mentides de la Plaça Nova.
Per saber-ne més,us recomano www.arbresambhistoria.blogspot.com i també a internet "L'inventari d'arbres singulars de la comarca de la Garrotxa". De ben segur, tornarem per aquestes contrades a fer una sortida per conèixer alguns d'aquests arbres.
Per anar a trobar les dues fonts que us vull presentar avui farem un passeig que no superarà el quilòmetre.
0,000Qm 0,000Qm. Sortirem de la plaça de l'esglèsia de Les Planes d'Hostoles a la part alta del poble i ens dirigim cap al carrer Vidal.
0,050Qm.0,050Qm. Girem a la dreta pel carrer Balmes.
0,100Qm.0,150Qm. Girem a l'esquerra pel carrer Moragues i Barret. Uns quants metres més endavant arribem a la font Vedruna o de Can Roure
Font Vedruna o de Can Roure. D'uns quatre metres d'alçada, té forma de caseta, és a dir un rectangle coronat amb un triangle. La font està datada el 1769. La construcció està feta de pedra i la mina està a un metre d'alçada tancada amb una porteta de fusta. Damunt d'aquesta mina hi ha un rètol que diu: "Font pròpia de Casa Vedruna" i al capdamunt en el frontal del triangle que fa de teulada un escut que podria ser el de la casa.
Malgrat que encara hi ha el tub per on hauria de caure l'aigua, actualment la font raja quan accionem un mecanisme modern. Tal vegada, l'aigua cau en una pica rectangular de construcció força actual i desguassa cap a la xarxa de clavegueram.
A pocs metres de la font, a la plaça del Dr. Tomás Franc hi ha un safareig de 2,5m x 6 m que fins fa no gaire, era lloc de trobada i bugada.
0,000Qm 0,250Qm. Continuem pel vial que queda per sota el carrer de l'Angel.
0,200Qm 0,450Qm. Font de l'Angel o dels Enamorats. És una modesta contrucció a peu de l'antic camí de Sant Feliu i a pocs metres de l'ermita de l'Angel. Raja un bon doll d'aigua d'un tub que surt d'un frontal de totxo i obra i desafortunadament pintada de color blau. La mina queda a banda dreta i l'aigua desguassa cap a un torrent que deu quedar per sota. A banda i banda hi ha bancs per seure, però tot sembla indicar que els de l'esquerra tenen més solera.
Continuem pel camí.
0,050Qm. 0,500Qm. Capella de l'Angel. És una petita capella de forma quadrangular d'una sola nau, amb teulada a doble vessant i campanar d'espadanya. Antigament disposava d'un petit porxo. El seu origen es remunta al 1490.
Tornarem a la Plaça de l'Esglèsia desfent el camí que hem fet.
Properament presentarem unes quantes paraules més de la gramàtica del caminant.