dilluns, 25 de setembre del 2017

. FONTS D'ARREU XXIII. MOIANÈS IX. LES FONTS DE CASTELLCIR.




Avui dia quan volem trobar una informació sobre qualsevol tema, només cal posar la paraula clau en el "google" i a partir d'aquí a vegades trobem un devessall de blogs i pàgines webs que en parlen i en d'altres casos, la nostra recerca està molt allunyada d'allò que ens contesta la pantalla.

La recerca d'informació sobre fonts no és una excepció i moltes vegades el primer pas que faig és mitjançant el buscador de "google". 

Personalment, m'agrada trobar reculls de fonts i deus d'arreu recollits en un llibre o en una guia, o perquè no en un blog o en una pàgina web acurats, però avui el recull que fa la Wikipedia sobre les Fonts de Castellcir és el més complert que he trobat, però també té mancances.

Hi ha publicacions com Castellcir, Territori i Paisatge d'en Josep Mauri i Portolès que només fa esment a unes deu fonts, a la xarxa podem trobar pàgines webs com www.encos.cat que ens fa una descripció molt bona de la font de la Mare de Déu de Lourdes de Fontscalents, de la font de la Vinyota i de la font de la Sauva Negra, que incomprensiblement no hi figura en el llistat de la Wikipedia. Les 28 fonts, si esmentades a   Les fonts de Castellcir són les següents,

1.La Font d'Alta.
2. La Font de l'Arrel.
3. La Font del Barbot.
4. La Font de les Basses.
5. La Font Bernada.
6. El Biot.
7. Font de Cal Fantasia.
8. Font del Castell.
9. Font de la Cava.
10.Font de Cerverisses.
11. Font de l'Escudella.
12. La Font de la Mare de Déu de Lourdes de Fontscalents, que vaig presentar en el blog el mes de juliol d'enguany a l'entrada "Camins de Terregada"
13. Font de Gust.
14. Font del Jub.
15. Font del Molí.
16. Font del Molí Vell.
17. Font del Pa Sucrat.
18. Font del Poble.
19. Font de Puigdomènec.
20. Font de Pujalt.
21. Font Roc.
22. Font del Roure.
23. Font de les Solanes.
24. Font de la Tuna.
25. Font de la Vall.
26. Font de Vall-Llossana.
27. Font Vella.
28. Font de la Vinyota.

Per tant, a dia d'avui concloem que diferents treballs fan esment a 29 fonts del terme municipal de Castellcir.

La base de dades de Wikipedia,  parteix dels treballs que amb anterioritat han fet l'Enric Garcia-Pey "Castellcir. Recull onomàstic. Barcelona: Societat d'Onomàstica - Institut Cartogràfic de Catalunya, 2005".(Col·lecció Monografies, núm. 29) i José Luis Rodríguez Lara  "Aproximació a la Toponímia del Moianès. Barcelona: Rafael Dalmau, Editor, 2009". (Col·lecció "Camí Ral", núm. 30). 

Coneixent una mica els treballs que ha fet l'Enric Garcia-Pey a altres municipis, la informació que dóna sobre les fonts rau sobretot en la ubicació de la deu. A partir d'aquí s'inicia un treball de recerca per part del "fontaire"i no és pas gaire improbable que força fonts ja estiguin perdudes o ubicades dins de finques privades.

A tall d'exemple de les 41 fonts que Garcia-Pey descriu en el recull onomàstic de Vallromanes, actualment només serien visitables 4.

Properament, llegirem aquests dos treballs relatius a Castellcir de l'Enric Garcia-Pey i del Jose Luis Rodríguez Lara i us presentaré un itinerari que passarà per la Font de la Sauva Negra.





diumenge, 17 de setembre del 2017

GRAMÀTICA DEL CAMINANT XLVI. MÀRIUS SERRA III.





Si vau fer una ullada a l'última entrada publicada en aquest blog "Muntanyes de llibres", us feia una relació dels 108 llibres que he recomanat per Sant Jordi els darres vuit anys. 
D'entre totes les lectures que he recomanat, hi ha un autor que té sis llibres, Màrius Serra. Així de l'escriptor d'Horta a la llista trobem Ablanatanalba, Farsa, L'home del Sac, Mon onle, Plans de futur i Quiet.

De cara a les recomanacions del 2018, la intenció és que hi figurés "Res no és perfecte a Hawaii" i després de llegir aquesta novel.la ja us puc avançar que no hi figurarà. Sigui perquè Hawaii em queda massa lluny, sigui perquè el món del Capità Cook no m' atreu, sigui per què la música d'Izeta m' embafa, aquest llibre no ha aconseguit atrapar-me i per tant no és mereixedor d'estar a les recomanacions del 2018.

Tanmateix, Màrius Serra és un virtuós del llenguatge i en els seus llibres sempre és fàcil trobar paraules, mots i expressions exquisides.

Per tant, avui us presento la tercera entrega de la gramàtica d'en Màrius Serra i les 24 paraules i 1 expressió d'avui són les següents, 


Abominar: Avorrir intensament.

Arpillera:  Teixit d’estopa grollera d’ordit molt clar, que s’empra per fregar o eixugar coses poc fines, per embolicar flassades, etc.

Atavisme: Semblança amb els avis.

Atzagaiada: Disbarat, feta o dita irracional.

Carregar-li els neulers: Fer assumir a algú la càrrega més enutjosa en un afer.

Coltell: Ganivet.

Coltellada: Cop o ferida produïda amb un coltell.

Dessabeït: Mancat de sabor.

Engalipar: Enganyar amb bones paraules o amb aparences.

Esgarip: Crit estrident.

Espallongar: Perllongar, allargar.

Estantís: Que no és fresc, que comença a corrompre’s, a passar-se, a tornar-se dolent.

Ètim: Forma originària d’un mot; paraula d’on una altra procedeix.

Faramalla: Conjunt de coses inútils, o desordenades, o massa abundoses, o menyspreables per qualsevol concepte.

Fellonia: Acció deslleial contra el propi senyor.

Fimbrar:  Vibrar, vinclar-se un objecte flexible sota l’acció d’una força que obra sobre seu en sentit transversal i a intervals. 

Gorja: Gola, gargamella.

Llagoter: Adulador.

Mimesi: Imitació.

Ondina: Ésser femení fabulós habitador de l’aigua.     

Ràtzia: Incursió dins territori enemic per robar o destruir.

Tàlem: Cambra i llit nupcials.

Tocacampanes: Persona lleugera d’enteniment, ximpleta o mancada de formalitat.

Turbamulta: Gran multitud de gent.

Xalupa:  Embarcació petita, ordinàriament de dos pals i amb coberta, per al servei d’un port, d’un vaixell, etc...

Xulla: A Mallorca, Menorca i Eivissa, cansalada.

Les definicions de les paraules les he extret de l'edició electrònica del diccionari català-valencià-balear Alcover Moll.


Properament, caminarem per territori cartoixà.


dissabte, 9 de setembre del 2017

MUNTANYES DE LLIBRES



Avui us recordo els 108 llibres que hem recomanat aquests darrers vuit Sant Jordi. Evidentment en aquesta llista trobareu llibres de fonts, però també trobareu novel.les, poemaris, guies excursionistes, receptaris de cuina, contes per canalla, paremiologia, vida rural, reculls onomàstics, imatges, història... en definitiva llibres per tots els gustos.

En Josep Maria Espinàs, en Màrius Serra, la Silvia Soler, en Victor Pàmies, en Rafa López... són habituals d'aquestes recomanacions, però també hem volgut llegir que s'escriu en els territoris que trepitgem quan anem d'excursió.

En aquest article d'avui us poso l'any que he fet la recomanació i així si voleu llegir la sinopsi del llibre, només heu d'anar a l'entrada de Sant Jordi de l'any en qüestió.

Ara ja estic llegint i seleccionant els 18 llibres del proper Sant Jordi, però les recomanacions dels últims vuit Sant Jordi són,

1.       20 excursions a peu pel voltant de Barcelona en transport públic. Rafa López Martín. Cossetània Edicions. Valls 2011. Recomanat l’any 2012.

2.       46 poemes i 2 contes. Joana Raspall. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Març de 2013. Recomanat l’any 2014.

3.       111 Fonts del Montseny. Lluís Pagespetit  i Blancafort. Editat per Farell 2003. Recomanat l’any 2011.

4.       Ablanatanalba. Màrius Serra. Col.lecció El Balancí. Edicions 62. Febrer de 1999. Recomanat l’any 2017.

5.       A dinar! Ada Parellada. Editat per Columna Edicions, dins la col.lecció Pràctics el setembre de 2004. Recomanat l’any 2015.

6.       Amb cara i ulls. Victor Pàmies. Diccionari de dites i refranys sobre l’ull. Colecció “Enciclopèdia Paremiològica del Cos Humà” Núm 1. Vallromanes 2011. Recomanat l’any 2011.

7.       Anem d’excursió. Cavall Fort. Jordi Quera. Edicions Cims i Editorial Alpina. Febrer de 2014. Recomanat l’any 2016.

8.       A peu per l’Alt Camp. Josep M. Espinàs. Editorial La Campana. 2007. Recomanat l’any 2011.

9.       A peu per l’Alt Maestrat. Josep Maria Espinàs. Edicions La Campana. Barcelona 1991. Recomanat l’any 2012.

10.    A ritme del temps. Josep Maria Espinàs. Editorial La Campana. Febrer 2015. Recomanat l’any 2016.

11.    Atles dels ocells nidificants del Maresme. Héctor Andino, Enric Badosa, Oriol Clarabuch i Carles Llebaria. 2005Recomanat l’any 2010.

12.    Barcelonés. 17 excursions a peu. Rafa López Martín. Edita Cossetània Edicions 2010. Recomanat l’any 2011.

13.    Calendari de festes amb aigua. Manel Carrera i Escudé. Els llibres de festes.Org. Abril 2016. Recomanat l’any 2017.

14.    Caminant per racons del Moianès. 15 Itineraris d’en Miquel Jaumot i editat per Cossetània Edicions el juny de 2016. Recomanat l’any 2017.

15.    Camins d’aigua. Passejades per 100 fonts de Collserola. Miquel Tormos i Rami. Ediciones Desnivel. Març de 2007. Recomanat l’any 2015.

16.    Camins històrics entre el Vallès i el Maresme. Francesc Costa Oller. Edició digital. Mataró 2015. Recomanat l’any 2015.

17.    Canyet un vell poble. Judith Barrera. Editat pel museu de Badalona.. 2001. Recomanat l’any 2011.

18.    Capsa Sorpresa. Sergi Santjoan. Editorial Proa. 2006. Recomanat l’any 2013.

19.    Certes mentides. Una petita tragèdia. Joan Barril. Edicions Columna. Març del 2002. Recomanat l’any 2015.

20.    Cuina tradicional de Sant Fost de Campsentelles i Santa María de Martorelles. Marina Duñach i Montse Tapia. Editat per l’Ajuntament de Sant Fost de Campsentelles. 2011. Recomanat l’any 2011.

21.    Dicotomia amb blaus. Guida Alzina. Editorial Columna 1998. Recomanat l’any 2017.

22.    D'Òrrius estant. Enric Serras i CorominasRecomanat l’any 2010.

23.    Dotze bumerangs. Josep Maria Espinàs. Obra Completa. Volum 1. Novel.les. Edicions La Campana. 1990. Recomanat l’any 2014.

24.    El Bertí. Flaixos d’una Cinglera. Jesús Cano Sánchez. Febrer 2015. Recomanat l’any 2016.

25.    El Camí al Montseny. El.laborat i editat per l’Associació Pas el setembre de 2008. Recomanat l’any 2013.

26.    El carboneig. Quan el record encara és viu. Josep Maria Panadera i Josep Masnou. Publicacions de l’Abadia de la Montserrat 2010. Recomanat l’any 2012.

27.    El llibre dels camins. Xavier Campillo-Besses i Rafael López-Monné. Arola Editors. Desembre 2010. Recomanat l’any 2016.

28.    El nen de la plaça Ballot. Josep María Espinàs. Editorial La CampanaRecomanat l’any 2010.

29.    El Paisatge Fluvial del Besòs. Ahir, avui i...demà? Consorci per a la Defensa del Riu Besòs. 2005. Recomanat l’any 2015.

30.    El Paradís del Montseny. Les fonts de Viladrau. 12 rutes per descobrir-les. Òscar Ferrerons Vidal. Editorial Farell. Febrer de 2013. Recomanat l’any 2014.

31.    El ratpenat de Sant Miquel del Fai. Enric Larreula i Jesús Gabán. Associació Escola de Natura de Sant Miquel del Fai. 1998. Recomanat l’any 2017.

32.    Els 100 refranys més populars. Victor Pàmies i Jordi Palou. Cossetània Edicions. Novembre de 2012. Recomanat l’any 2013.

33.    Els Camins del Pessebre. Can Gallemí 1971 – Sant Mateu 2014. Jordi Montlló. Premià de Mar. 2014. Recomanat l’any 2016.

34.    Els ibers del nord. Joan Santacana i Joan Sanmarrtí. Rafael Dalmau. Editor 2005. Recomanat l’any 2011.

35.    Els noms populars de núvols, boires i vents. Albert Manent i Joan Cervera. Novembre de 2008. Recomanat l’any 2015.

36.    Els ocells del Montseny. Josep Ribas i Falomir. Museu de Granollers. Treballs del Museu de Ciències Naturals de Granollers, núm 6. 2014. Recomanat l’any 2015.

37.    Els pous de glaç al Vallès Oriental. Jaume Dantí, Cinta Cantarell i Pere Cornellas. Editat pel Consell Comarcal del Vallès Oriental l’any 2007. Recomanat l’any 2017.

38.    Els sots feréstecs. Raimon Casellas. 1901. Recomanat l’any 2016.


39.    El teu nom és Olga. Josep Maria Espinàs. Editorial La Campana. 1986. Recomanat l’any 2013.

40.    En cap cap cap. Victor Pàmies. Diccionari de dites i refranys sobre el cap. Col.lecció: “Enciclòpedia paramiològica del cos humà”núm 2. Vallromanes 2012. Recomanat l’any 2012.

41.    Estels, ermites i esglesioles del Montnegre-Corredor. Mariano Pagès d’Urso. Novembre 2015. Recomanat l’any 2016.

42.    Estels, ermites i esglesioles del Montseny. Mariano Pagès d’Urso. Novembre 2014. Recomanat l’any 2017.

43.    Excursions als naixements dels rius de Catalunya. Albert Vicens Llauradó. Cossetània Edicions. Gener 2013. Recomanat l’any 2014.

44.    Excursionistes recordats. Josep Barberà i Suqué. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Març de 1996. Recomanat l’any 2015.

45.    Excursions i caminades pel Vallès. Pere Robert. Cossetània Edicions 2008Recomanat l’any 2010.

46.    Farsa. Màrius Serra. Editorial Planeta. 2006. Recomanat l’any 2015.

47.    Fem Memòria. Núm 2. Les Fonts de Sant Fost de Campsentelles. Jaume Rifà i Solé, Amadeu Rovira i Boix i Josep Gurri i Cañameras. 2009Recomanat l’any 2010.

48.    Flora i fauna dels Parcs Montnegre, Corredor, Serralada Litoral i Serralada de Marina. Toni Llobet i François. Brau Edicions 2010. Recomanat l’any 2011.

49.    Fonts de Bigues i Riells. Passat i present. Marcel Alemany i Quintana. Editat per l’Ajuntament de Bigues i Riells l’any 2002. Recomanat l’any 2017.

50.    Fonts i mines del rodal de Sabadell. Ricard Molins i Romeu, editat el 1984 i reeditat el 2009 per Fundació Ars. Recomanat l’any 2015.

51.    Fonts. Itineraris per les fonts de Mataró i municipis de l’entorn. Grup Llavor. 1986. Recomanat l’any 2015.

52.    Geografia literaria. Comarques barcelonines. Llorenç Soldevila i Balart. Pòrtic. Desembre 2009. Recomanat l’any 2017.

53.    Guia del parc de la Serralada Litoral. Portic Guies. 2004Recomanat l’any 2010.

54.    Guia del Parc Montnegre i Corredor. Gonçal Luna. Diputació de Barcelona. 2005. Recomanat l’any 2015.

55.    Guia del Parcs de la Serralada Litoral i Serralada de Marina. Editorial: Diputació de Barcelona. 2007Recomanat l’any 2010.

56.    Guia Senderista de Montserrat. Editorial Alpina. Juny 2010. Recomanat l’any 2016.

57.    Història d’un mig pollastre. Enric Valor. Edicions del Bullent. Picanya 2007. Recomanat l’any 2012.

58.    Itineraris. Joan Coromines. Fundació Pere Coromines. Ara Llibres 2014. Recomanat l’any 2016.

59.    Itineraris pels Cingles de Bertí des de Riells del Fai. Aquest llibre va ser editat per la UEC de la Vall del Tenes l’any 2002. Recomanat l’any 2017.

60.    L’aigua i les fonts. Narcís Clotet i Sol Cots. Biblioteca Cordill. Barcelona 2011. Recomanat l’any 2012.

61.    L’alzinar. Quaderns de Camp. Vall d’Olzinelles (Montnegre). Martí Boada, Josep Llobera, Josep Montasell, Joan Oller i Carles Puche. Ajuntament de Sant Celoni. 1984. Recomanat l’any 2015.

62.    La Cartoixa a Catalunya. Espiritualitat i senyoria. Ezequiel Gort Juanpere. Rafael Dalmau Editor. Novembre 2013. Recomanat l’any 2016.

63.    La cuina dels vallesans. Pep Salsetes. Editorial Farell. Febrer de 2015. Recomanat l’any 2016.

64.    La cuina tradicional del Montseny. Més de 100 receptes de les padrines. Jordi Bassi i Argemí. Edicions Farell 2004. Recomanat l’any 2014.

65.    La font Picant d’Argentona. Pep Padrós i Marfany. Ajuntament d’Argentona. Abril 2015. Recomanat l’any 2016.

66.    La Segona República i la Guerra Civil a Mollet del Vallès. M.Àngels Suárez i González. Col.lecció Vicenç Plantada 4. Centre d’Estudis Molletans. Mollet del Vallès. Desembre del 2000. Recomanat l’any 2014.

67.    La Vall del Bac. Anna Borbonet. Publicacions de l’Abadia de Montserrat 1979. Recomanat l’any 2012.

68.    La Xara i en Pau i la bruixa de la pinta d’or. Gonçal Luna i Susanna Campillo. Editat per la Diputació de Barcelona. 2011. Recomanat l’any 2011.

69.    La Xara i en Pau i la dona d’aigua. Text de Gonçal Luna i il.lustracions de Susanna Campillo i editat per la Diputació de Barcelona el febrer de 2009.

70.    La Xara i el Pau i la noia de la fona. Diputació de Barcelona. 2009Recomanat l’any 2010.

71.    Les aigües de Montcada escrit per Elissa Riera la tardor de 1988 i editat per l’Ajuntament de Montcada i Reixach. Recomanat l’any 2013.

72.    Les dones de la Principal. Lluís Llach. Editorial Empúries. 2014. Recomanat l’any 2017.

73.    Les fonts d’Arenys de Munt. Carles Fonfría, Marc Oller i Josep Lluís Rodríguez. Recomanat l’any 2016.

74.    Les fonts d’Argentona. Grup de Fonts d’Argentona. Argentona 1982. Recomanat l’any 2013

75.    Les fonts de la Vall de Santa Fe. Joan López Cortijo i Antoni Bombí. Edicions Cedel 1992. Recomanat l’any 2014.

76.    Les fonts de Vallgorguina. Jaume Mora i Alsina. Setembre 1980. Segona edició el 1998. Recomanat l’any 2016.

77.    Les fonts martorellenques. Adolf Candela, Antoni Sánchez i Quíxol Soriano. Martorelles 2011. Recomanat l’any 2012.

78.    L’estiu que comença. Silvia Soler. Editat per Planeta el març de 2013. Recomanat l’any 2013.

79.    L’Home del Sac. Màrius Serra. Reeditada l’any 2011 per Edicions Bromera. Recomanat l’any 2013.

80.    Llegendes d’aigua dolça. Xavier Cortadellas i Judit Pujadó. Col.lecció La Talaia. Edicions Sidillà. Març 2016. Recomanat l’any 2017.

81.    Llegendes de Sant Miquel del Fai. Martí Boada, Pep Casas i Joan Campdepadrós. Edicions Brau. Març de 1993. Recomanat l’any 2016.

82.    Maresme 17 itineraris. Rafa López. Cossetània Edicions. Col.lecció Azimut Comarcal. Sèrie Senderisme. Novembre del 2013. Recomanat l’any 2015.

83.    Maresme Fantàstic. Llegendes d’en Ramon Coll i Monteagudo i editat per Farell el desembre de 2012.

84.    Mon oncle. Màrius Serra. Editorial Proa. 1996. Recomanat l’any 2011.

85.    Montornès del Vallès. Recull onomàstic. Enric Garcia-Pey. Editat per l’Ajuntament de Montornès l’any 2011. Recomanat l’any 2017.

86.    Narracions. Salvador Espriu. Edicions 62. Barcelona 1965. Recomanat l’any 2014.

87.    Notes. Núm 27. Centre d’Estudis Molletans. Mollet del Vallès. 2012. Recomanat l’any 2012.

88.    Oficis i jornals del bosc. Josep Cot i Antoni Gimeno. Sant Feliu de Codines 2013. Recomanat l’any 2014.

89.    Parc de la Serralada Litoral. Història i itineraris. Escrit per Adrià Triquell i Salomé i editat l’any 2012 per Piolet. Recomanat l’any 2013.

90.    Per Camins Històrics. Francesc Costa Oller. 2013. Recomanat l’any 2014.

91.    Pinyonaires. Josep Cot i Antoni Gimeno. 2014. Recomanat l’any 2015.

92.    Plans de futur. Màrius Serra. Edicions Proa. 2013. Recomanat l’any 2014.

93.    Podran arranar, però no desarrelar. Vida de Mossèn Pere Ribot i Sunyer. Andreu Pujol Mas editat el març del 2012 per les Publicacions de l’Abadia de Montserrat dins la seva col.lecció Serra d’Or. Recomanat l’any 2013.

94.    Poesies de Màrius Torres a cura de Margarida Prats Ripoll, editat per Pagès Editors l’any 2010. Recomanat l’any 2017.

95.    Quiet. Màrius Serra. Editorial Empúries. Barcelona 2008. Recomanat l’any 2012.

96.    Qui va denunciar en Joan Gràcia? Sergi Santjoan. 2003. Pagès Editors. Lleida 2003. Recomanat l’any 2012.

97.    Radiacions. Enric Juliana i Júlia de Jòdar. Editorial Proa. Colecció: A tot vent. 2011. Recomanat l’any 2011.

98.    Relacions particulars. Josep María Espinàs. Editorial La Campana. Febrer de 2007. Recomanat l’any 2017.



99.    Relats del Montseny. Grup d’Escriptors del Montseny. Sant Celoni 2013. Recomanat l’any 2014.

100. S’ha acabat el bròquil. Jaume Barberà. Edicions B. Barcelona. Març de 2013. Recomanat l’any 2014.

101. Sobre el llom de la granota. Sergi Santjoan. Editorial Granollers 2000. Recomanat l’any 2014.

102. Sostres comarcals de Catalunya. Jordi López Miquel. Cossetània Edicions. Setembre de 2002. Recomanat l’any 2017.

103. Torderades i eixuts. Els usos tradicionals de l’aigua al Montseny. Gemma Font. Editat per Cultura Tradicional l’any 2009. Recomanat l’any 2013.

104. Trens de postal. El Ferrocarril a Catalunya. Lluís Miquel Truells. Editorial Efadós. Febrer de 2015. Recomanat l’any 2016.

105. Un any i mig. Silvia Soler. Edicions Columna. 2015. Recomanat l’any 2017.

106. Vallromanes. Noms de lloc i casa. Enric García Pey. 2003Recomanat l’any 2010.

107. Vilanova del Vallès. Recull onomàstic. Enric Garcia-Pey. 2006Recomanat l’any 2010.

108. Vocabulari del pagès. Miquel Pont. Pòrtic. Barcelona 2009. Recomanat l’any 2012.

La propera setmana us presentaré una nova gramàtica del caminant.