dissabte, 5 d’abril del 2014

LA PLANA VALLESANA IV. CAMINANT PER GALLECS.


                                   La Font de la Torre d'en Malla      
                                                     
Si en lloc de pensar en Mollet com una vila, pensem en Mollet com una llar, podem dir que aquesta casa té jardí a la part de llevant, format pels boscos i les muntanyes de les serralades Litoral i Marina i a la part de ponent, hi té un pati força gran, on després de treballar, molta gent d’aquestes contrades surt a prendre la fresca, a córrer, a anar amb bicicleta, a passejar el gos… en definitiva a fugir del brogit de la ciutat i a respirar l’aire de Gallecs.
A la sortida d’avui enllaçarem les estacions de Mollet- Santa Rosa i Parets del Vallès tot travessant l’espai rural de Gallecs. La ruta té una mica més de 6 quilòmetres, 100 metres de desnivell positiu i es pot fer durant tot l’any, excepte a les hores centrals dels dies més calurosos de l’any.
L'ITINERARI.

0,000Qm. 0,000Qm. Sortim de l’estació de la Santa Rosa i girem a la dreta (direcció Puigcerdà) pel carrer Joan Maragall.
0,100Qm. 0,100Qm. Creuem el pas a nivell i caminem uns metres pel carrer de Rafael de Casanoves fins que a la dreta entrem en el Parc de la Farinera. Creuem el parc.
0,250Qm. 0,350Qm. Girem a l’esquerra pel carrer Santiago Tiffon.
0,180Qm. 0,530Qm. Girem a la dreta pel carrer d’Alvarez de Castro.
0,175Qm. 0,705Qm. Girem a l’esquerra pel carrer Santa Perpétua. A la dreta ens queda l’Hospital de Mollet.
0,125Qm. 0,830Qm. Creuem la ronda dels Pinetons i continuem pel camí de terra que puja lleugerament.
0,100Qm.  0,930Qm. Obviem un camí que marxa a la dreta. Nosaltres continuem recte.
0,110Qm. 1,040Qm. Continuem a la dreta pel camí principal, obviant un altre camí que ens arriba per l’esquerra.
0,125Qm. 1,165Qm. Font dels Pinetons. El frontal d’aquesta font està fet de pedra I ciment i té forma semicircular. A banda I banda hi ha un pedrís per seure  fet amb la mateixa pedra. L’aigua és de la xarxa i el broc és una aixeta amb polsador. La font desguassa en un albelló amb una reixa de ferro quadrada d’uns 50cm. per costat.
Cal esmentar que uns metres més amunt d’aquesta font, hi ha els dipòsits d’aigua potable de Mollet.
Ara continuem per la pista i cent setanta cinc metres més endavant arribarem al pont que creua l’autopista AP-7. Creuem el pont.
0,075Qm. 1,415Qm. Cruïlla. Continuem recte pel Camí dels Bandolers per anar carenejant, direcció a la gran antena que tenim davant nostre. Des d’aquí dalt tenim molt bones panoràmiques de Gallecs, la plana vallesana i les muntanyes que la limiten.
0,925Qm. 2,340Qm. Deixem a l’esquerra uns dipòsits d’aigua. Continuem recte.
0,235Qm. 2,575Qm. Girem a la dreta cap a Santa María de Gallecs.
0,710Qm. 3,285Qm. Trobem una pista que ens creua. Girem a la dreta.
0.250Qm .3,535Qm. Santa María de Gallecs. Església d’estil romànic, amb vestigis preromànics i paleocristians, consagrada el 1007. Té planta de creu llatina, absis rectangular i orientat a llevant i campanar d’espadanya. Cal parar atenció a la finestra geminada de la façana, amb la columna central invertida. A l’interior s’observen unes sitges on es guardava el blat sagrat. La restauració es va fer els anys 1967 i 1968.
Ara continuem pel camí que marxa a llevant de l’ermita, entre plataners i paral.lel al torrent Caganell.
0.280Qm. 3,615Qm. Deixem a la dreta els aiguamolls de Can Salvi. Aquesta zona humida assegura un mosaic de microhàbitats que permet un increment de la diversitat biológica. També actua com a depuradora biológica de les aigües del torrent Caganell. La tanca és permeable i permet l’accés dels animals des de l’exterior a l’aigua.
Seguim pel camí principal fins que trobem el segon aguait dels aiguamolls de Can Salvi. En aquest punt, girem a l’esquerra i continuem per un corriol entre horts.
0,100Qm. 3,715Qm. El corriol es converteix en camí i nosaltres continuem recte.
0,100Qm. 3,815Qm. El nostre camí gira a l’esquerra.
0,100Qm. 3,915Qm. Creuem la carretera i continuem amunt. A la dreta ens queda Can Jornet Xic.
0,750Qm. 4,665Qm. Cruïlla de camins. Deixem a la dreta Can Cònsol i nosaltres continuem recte per la pista que davalla cap a la Torre d’en Malla.
0,150Qm. 4,815Qm. Deixem a l’esquerra la torre d’en Malla. Aquesta  masia fortificada  està ja documentada el 904. L’edifici actual correspon a l’època gòtica, amb dues torres de defensa i planta quadrangular. Conserva una finestra gòtica bifurcada.
Continuem avall.
0,100Qm. 4,915Qm. Font-Safareig de la Torre d’en Malla. Aquest safareig de l’època romana  conserva dos rentadors i quatre piques de punt rodó i utilitza aigua de la mina que hi circula subterràniament. L’aigua brolla d’un frontal de pedra i el broc és un tub de ferro que tot just sobresurt un parell de centímetres. L’aigua cau en una pica gairebé quadrada i aquesta desguassa en el safareig.
L’aigua no és potable pel consum humà perquè està molt carregada de nitrats. És una llàstima perquè a finals de març de 2014 raja 240 litres a l’hora.
Actualment, és difícil trobar anfibis autòctons en aquest safareig, tanmateix s’han alliberat peixos alotòctons, fet que ha fet desaparèixer la fauna autóctona.
L’entorn està ben conservat i és un bon lloc per seure, refrescant-se i fer un mos.
Ara continuem per la pista cap a Parets.
0,120Qm. 5,035Qm. Abans de creuar a gual la Riera Seca, girem a la dreta.
0,250Qm. 5,285Qm. Creuem la riera per un pont i continuem a la dreta per entrar a l’Eixample de Parets.
0,040Qm. 5,325Qm. Enllacem amb el Passeig de la Ribera.
0,580Qm. 5,905Qm. Girem a l’esquerra pel Passeig Ronda. Si anem per la vorera de llevant estarem a Mollet, si anem per la vorera de ponent estarem a Parets.
0,480Qm. 6,385Qm. Estació de Parets. Punt final de la sortida d’avui.
Per fer aquesta entrada, he extret informació de www.espairuralgallecs.cat.
Per últim, avui també us vull anunciar que qui no tingui encara el llibre Parc de la Serralada Litoral. Història i Itineraris d’Adrià Triquell, sens dubte l’obra més ferma que s’ha fet fins ara al voltant del patrimoni històric del Parc, ara el pot adquirir a www.llibreserraladalitoral.info/ per només 15 Euros, 3 Euros més barat que a les llibreries.  
Un bon llibre per regalar per Sant Jordi.